flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ректор Національної школи суддів Микола Оніщук провів зустріч з суддями ЛААС

26 березня 2014, 14:30

24 березня 2014 року ЛААС відвідав ректор НШС України Микола Оніщук. Під час зустрічі з представниками суддівського корпусу ЛААС він повідомив про зміни, які плануються до впровадження в Національній школі суддів стосовно спеціальної підготовки кандидатів на суддівські посади. Зокрема  М.В. Оніщук повідомив про наміри збільшити терміни підготовки кандидатів з 6 до 18 місяців, а також скасувати заочне навчання. Наступною новацією має стати підготовка спеціалістів виключно НШС України і вилучення з цього процесу вищих навчальних закладів. «ВНЗ готує правника, а НШС готує суддю» - зауважив М. Оніщук . Також плануються зміни системи атестації слухачів школи, яка за задумом реформаторів в майбутньому  мала б стати рейтинговою.

Як повідомив п. Оніщук, суттєвою новелою має стати психологічна підготовка та визначення психограми кандидата на суддю, яка має показати придатний чи не придатний психологічно кандидат здійснювати правосуддя.

Для суддів ЛААС, які  викладають  у Національній школі суддів, приємною новиною стала інформація про те, що викладацька робота буде зарахована як спецпідготовка.

Важливо, що п. Оніщук також пропонуватиме надавати певні переваги для претендентів на суддівські посади для працівників апаратів судів. Зокрема на сьогодні існує думка, щоб таких кандидатів виводити на окремий конкурс  щодо зайняття 50% існуючих суддівських вакансій.

На зустрічі були присутні голова суду С. І. Богаченко, заступник голови суду  Нос С.П. , судді Гулид Р.М., Матковська З.М, Глушко І.В., Клюба В.В. , Рибачук А.І., а також голова Львівського ОАС Тертичний В.Г. Судді висловили свою підтримку ідеям і новаціям запропонованим  М.Оніщуком. На завершення зустрічі було обговорено деякі аспекти змін до законодавства про судоустрій та статус суддів, люстраційного законодавства та  питання суддівської етики.