flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

О. Заверуха: «ЛААС при вирішенні спорів з приводу затримання і видворення іноземців та осіб без громадянства керується виключно нормами національного законодавства та міжнародного права»

24 вересня 2018, 15:50

24 вересня 2018 року у м. Львові відбувся міжвідомчий круглий стіл на тему: «Особливості адміністративного судочинства з приводу затримання і видворення іноземців та осіб без громадянства». Організатором заходу була Адміністрація Державної прикордонної служби України за підтримки Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні.

Участь у круглому столі взяли, крім керівництва Держприкордонслужби України, також представники Державної міграційної служби України, Служби безпеки України, судів адміністративної юрисдикції та місцевих загальних судів, Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів та різних вищих навчальних закладів.

Львівський апеляційний адміністративний суд представляли заступник голови Львівського апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха та суддя і секретар другої судової палати Львівського апеляційного адміністративного суду Віталій Затолочний.

Зазначений захід проводився з метою забезпечення належної організації роботи в частині здійснення позовної діяльності органів охорони державного кордону та Державної міграційної служби України у зв’язку із набранням чинності новою редакцією Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАСУ). Зокрема, новою редакцією КАСУ змінено особливості здійснення судочинства у справах щодо затримання іноземців та осіб без громадянства (стаття 289 КАСУ).

Під час круглого столу учасники обговорили, серед іншого, такі блоки питань:

  1. Неврегульована міграція на державному кордоні України: стан, тенденції
  2. Проблемні питання щодо затримання, видворення і реадмісії порушників законодавства з прикордонних питань
  3. Доктринальний підхід до судового контролю за ідентифікацією та видворенням нелегальних мігрантів
  4. Регіональні особливості провадження у справах за позовами про затримання та видворення іноземців.

У процесі обговорення заступник голови Львівського апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха, зокрема, зазначив: «ЛААС при вирішенні спорів з приводу затримання і видворення іноземців та осіб без громадянства керується виключно нормами національного законодавства та міжнародного права».

Дискусія торкнулася підстав подання позовів про затримання іноземця та про примусове видворення іноземців, особливостей прийняття рішень про примусове повернення, підстав застосування застави або поручительства як альтернативи затриманню іноземця, особливостей розгляду позовів про затримання з метою реадмісії, підстав продовження строку  затримання іноземця та їх документальне підтвердження позивачем, а також особливостей звільнення і продовження утримання іноземців після їх ідентифікації на період апеляційного перегляду  та інше.