flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Львівського апеляційного адміністративного суду Сергій Богаченко взяв участь у конференції суддів адмінсудів України

27 вересня 2013, 12:29

 

 У роботі конференції взяли участь: керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Вадим Фесенко, Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович, голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкіжев, заступник Голови Верховного Суду України Віктор Кривенко, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, голова ради суддів загальних судів Інна Отрош, заступник голови Ради суддів України Раїса Ханова, Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, заступники Голови ДСА України Віталій Положишник та Зеновій Холоднюк, голова ради суддів господарських судів Артур Ємельянов, секретар секції Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Лідія Ізовітова, в.о. ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, а також голови апеляційних та міських судів, судді та представники преси.  

Під час даного заходу голова Ради суддів адміністративних судів України Микола Кобилянський надав звіт про роботу Ради 2010-2013 року скликання, відзначаючи, що «діяльність органів суддівського самоврядування ефективно сприяє забезпеченню самостійності судів і незалежності суддів». У свою чергу, голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкіжев ознайомив присутніх зі станом адміністративного судочинства та шляхами його вдосконалення. Зокрема, він зазначив, що за період діяльності до адміністративних судів надійшло майже 11,5 млн. справ. Це свідчить про довіру громадян до адміністративних судів і позитивно впливає на захист прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб»

Разом з тим, невирішеними залишаються такі питання, як недостатнє забезпечення єдності судової практики, досить велике навантаження на суддів, тривалий розгляд судових справ тощо.  

Також голова ВАСУ зупинився на важливості підвищення поінформованості суспільства про діяльність адміністративних судів, підкреслюючи актуальність висвітлення судових рішень з резонансних та суспільно значимих справ. «Ініціатива судів у висвітленні та роз'ясненні змісту судових рішень дозволить оперативно донести позицію суду, зменшуючи кількість викривленої інформації у мас-медіа», - сказав він. 

Щодо фінансування судів, І. Темкіжев відзначив, що проблемним залишається питання оплати рахунків Держказначейством, особливо за спецфондом (судовим збором). Ще складніша ситуація з оплатою товарів, робіт і послуг в апеляційних та окружних судах. Така ситуація з оплатою рахунків негативно впливає на матеріально-технічне забезпечення судів, а головне - не забезпечується своєчасне відправлення кореспонденції (повісток, справ тощо).

Інша нагальна проблема, яка потребує негайного вирішення, - це оплата праці працівників апарату окружних і апеляційних судів. У першому півріччі цього року заробітна плата працівників апарату в апеляційних адміністративних судах становила 2,5-3,5 тисячі гривень, в окружних - 1,3-2,2 тисяч гривень, тоді як середня заробітна плата по Україні становить 3443 грн., а мінімальна - 1147 грн.

Водночас захід був присвячений обранню нового складу Ради суддів адміністративних судів України, оскільки термін повноважень попереднього складу закінчився в серпні 2013 року.

Так, у ході конференції було сформовано новий склад Ради, до якого увійшли: судді ВАС Микола Кобилянський, Валентина Ємельянова, Любов Гончар, Ірина Бухтіярова, Олександр Донець, Антон    Лосєв,  суддя    Дніпропетровського    апеляційного  адміністративного суду Андрій Суховаров, суддя Харківського апеляційного   адміністративного   суду   Ольга   Мінаєва,   суддя  Київського окружного адміністративного суду Андрій Волков, суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич та суддя Окружного адміністративного суду м. Києва Руслан Арсірій.  

Одразу після завершення конференції відбулося перше організаційне засідання новобраної Ради суддів адміністративних судів України, на якому було обрано Голову, заступника Голови та Секретаря Ради суддів адмінсудів. Відповідно до рішення Ради, Головою Ради суддів адміністративних судів України став Микола Кобилянський, заступником Голови Ради - Олександр Донець, а Секретарем Ради - Любов Гончар.