flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві обговорили досягнення та подальші кроки судової реформи в Україні

04 червня 2018, 17:58

   01 червня 2018 року у місті Києві відбулась конференція «Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки», організована Радою з питань судової реформи разом із проектом Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», Верховним  Судом та газетою «Юридическая практика».  Метою заходу було обговорення практичних результатів судової реформи в Україні. У конференції взяв участь заступник голови Львівського апеляційного адміністративного суд Олег Заверуха.

  Із привітальними словами до учасників заходу звернулися: спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Режіс Брійя, голова Верховного Суду Валентина Данішевська та заступник голови Адміністрації Президента України, координатор  Ради з питань судової реформи Олексій Філатов.

  Робота конференції складалась із чотирьох сесій. Перша сесія «Конституція України – фундамент незалежного правосуддя» була присвячена питанням впровадження стандартів Ради Європи щодо правосуддя в Конституції Україні; деполітизації судової влади як запоруки незалежного та безстороннього суду; питанням внутрішньої незалежності судді як складової верховенства права.

  Протягом другої сесії «Новий Верховний Суд: шлях до верховенства права в Україні» відбулось обговорення таких питань: нова якість судочинства в Україні – першочергове завдання для Верховного Суду; дотримання стандартів Ради Європи під час створення нового Верховного Суду; інструменти забезпечення єдності судової практики; ефективний судовий процес: інструменти судді та сторін; переваги та перспективи «електронного суду».

  Під час третьої сесії «Кваліфікаційні процедури – запорука формування високопрофесійного та доброчесного суддівського корпусу» учасники конференції обговорили такі питання: оцінювання та конкурсні процедури – шлях до формування компетентної та доброчесної судової влади; участь громадськості в оцінюванні суддів: європейські стандарти та українські реалії; досвід конкурсу до Верховного Суду.

  Четверта сесія конференції «Гарантії незалежності судової влади в Україні: баланс між незалежністю та підзвітністю суддів» була присвячена обговоренню діяльності Вищої ради правосуддя, нових підходів до незалежності, відповідальності та підзвітності судової влади; забезпечення балансу інтересів судді та суспільства у дисциплінарній процедурі; формування єдиних підходів до практики дисциплінарних проваджень щодо суддів; принципів незалежності та підзвітності судової гілки влади у практиці Європейського суду з прав людини.

  Підбиваючи  підсумки конференції, організатори заходу зазначили такі основні результати судової реформи: зміни законодавства, перезапуск органів суддівського врядування, створення та робота нового Верховного Суду, реструктуризація судової системи, кваліфікаційне оцінювання усіх суддів держави та імплементація міжнародних стандартів щодо правосуддя.