flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулись збори суддів Львівського апеляційного адміністративного суду за підсумками діяльності суду у 2017 році

27 квітня 2018, 16:26

   Сьогодні, 27 квітня 2018 року, відбулись збори суддів Львівського апеляційного адміністративного суду. Основними питаннями порядку денного зборів суддів були виступ голови Львівського апеляційного адміністративного суду Сергія Богаченка за підсумками діяльності суду у 2017 році, доповіді секретарів  судових палат ЛААС Ігоря Обрізка, Віталія Затолочного, Андрія Рибачука та Михайла Пліша за результатами діяльності судових палат Львівського апеляційного адміністративного суду у 2017 році та звіт керівника апарату суду Сергія Пашковського щодо організаційного забезпечення роботи суду у 2017 році.

  Виступ голови Львівського апеляційного адміністративного суду ґрунтувався на офіційних статистичних даних звітів Львівського апеляційного адміністративного суду за 2017 рік та їх порівняння із даними аналогічних звітів за 2016 рік.

  Сергій Богаченко зазначив, що завдяки наполегливій праці суддів та працівників апарату суду упродовж 2017 року розглянуто 13 255 справ та матеріалів, що перебували на розгляді. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року цей показник збільшився у відносному значенні на 3,7 %. У 2017 році відсоток розгляду справ становив 103,8%, при рекомендованому стандарті цього показника 95%–105%, що свідчить про скорочення залишку нерозглянутих справ та матеріалів, а також про ефективну організацію роботи суду.

  Голова суду зауважив, що керівництвом суду вживалися заходи  щодо скорочення строків розгляду адміністративних справ, здійснювався контроль за станом призначення справ до розгляду. Середня тривалість розгляду справи у 2017 році становила 66 днів, у той час коли у 2016 році – 184 дні. Таким чином, середня тривалість розгляду справи значно скоротилась у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (у 2,8 рази).

     Із загальної кількості розглянутих у 2017 році справ, 11 315  – це апеляційні скарги на постанови судів першої інстанції, щодо яких апеляційною інстанцією винесено кінцеві рішення, 1 877– на ухвали судів першої інстанції.

  Окремо голова суду звернув увагу суддів на перегляді судових рішень Львівського апеляційного адміністративного суду в касаційному порядку. У 2017 році зменшилась питома вага справ, переглянутих в касаційному порядку, в яких судом касаційної інстанції змінено чи скасовано судові рішення, зокрема, відсоток задоволених касаційних скарг щодо судових рішень Львівського апеляційного адміністративного суду по відношенню до переглянутих касаційною інстанцією рішень по суті складає 37,28 %, що на 4,42 % є меншим, ніж аналогічний показник 2016 року.

  Також голова суду доповів про роботу суду щодо узагальнення судової практики та надання методичної допомоги місцевим адміністративним судам, проведені у 2017 році наради та збори суддів, а також про заходи міжнародного співробітництва та підвищення кваліфікації суддів.

  Підсумовуючи свій виступ, Сергій Богаченко підкреслив, що робота Львівського апеляційного адміністративного суду у 2017 році здійснювалась на належному рівні, що є результатом спільних зусиль керівництва суду, суддів та працівників апарату суду. Однак, незважаючи на задовільний в цілому рівень загального стану здійснення адміністративного судочинства в регіоні, виникає необхідність вжиття заходів для наступного його покращення, що є одним із першочергових напрямків роботи Львівського апеляційного адміністративного суду у 2018 році.

  На зборах суддів ЛААС було заслухано інформацію секретарів  судових палат Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Обрізка, Віталія Затолочного, Андрія Рибачука та Михайла Пліша за результатами роботи судових палат Львівського апеляційного адміністративного суду у 2017 році.

 

  Секретарі судових палат ЛААС доповіли про кількісні показники діяльності судових палат, заходи щодо обміну досвідом, надання методичної допомоги, підвищення кваліфікації, у яких брали участь судді судових палат, а також про здійснений аналізу та узагальнення проблемних питань, які виникають під час розгляду адміністративних справ різних категорій.     

   Також на зборах суддів заслухано звіт керівника апарату суду Сергія Пашковського щодо організаційного забезпечення роботи Львівського апеляційного адміністративного суду у 2017 році.

  У своєму звіті керівник апарату суду звернув увагу суддів на:

  • показники загальної організації роботи суду та документообігу;
  • кадрову роботу та зміни в чисельності структури апарату суду;
  • стан виконання плану роботи апарату суду в 2017 році;
  • матеріально-технічне забезпечення роботи суду, зокрема, проведення поточного ремонту кабінетів, загальнодоступних приміщень суду та фасаду суду, покращення забезпечення працівників апарату суду та суддів комп’ютерною та периферійною технікою, покращення умов перебування відвідувачів суду в приміщені суду;
  • внутрішню та зовнішню комунікацію суду; 

 

  Окрему увагу керівник апарату суду приділив питанню  виконання рішення зборів суддів від 24 лютого 2017 року № 2/1 «Про організаційне забезпечення роботи суду керівником апарату Львівського апеляційного адміністративного суду у 2016 році».

  Протягом 2017 року було вжито додаткових заходів щодо:

  • забезпечення громадського порядку в приміщенні суду та безпеки працівників суду і суддів;
  • підвищення професійної кваліфікації працівників апарату суду;
  • посилення контролю за дотриманням працівниками апарату суду Правил внутрішнього трудового розпорядку;
  • покращення матеріально-технічного забезпечення працівників апарату суду шляхом ефективного планування закупівель та їх реалізації;
  • наповнення веб-сторінки Львівського апеляційного адміністративного суду на офіційному веб-порталі «Судова влада України» відповідно до рекомендацій Державної судової адміністрації України.

  Також Сергій Пашковський доповів про проведення у Львівському апеляційному адміністративному суді у 2017 році комплексного оцінювання роботи суду за критеріями оцінки роботи суду, які затвердженні рішенням Ради суддів України від 02 квітня 2015 року № 28, зокрема за модулями «Судове адміністрування», «Задоволеність роботою суду учасників судових проваджень».

  Підсумовуючи виступ, керівник апарату суду зазначив, що  працівники апарату суду в 2017 році в цілому виконали обсяг обов'язків та завдань, які перед ними були поставлені. Організаційне забезпечення Львівського апеляційного адміністративного суду, суддів та судового процесу, а також функціонування автоматизованої системи документообігу суду у 2017 році здійснено працівниками апарату Львівського апеляційного адміністративного суду на належному рівні. При цьому залишається необхідність щодо вжиття постійних заходів для покращення стану організаційного забезпечення роботи апарату Львівського апеляційного адміністративного суду у 2018 році.

  Зокрема, з метою подальшого удосконалення роботи апарату суду у 2018 році здійснюватимуться такі заходи:

  • приділятиметься увага навчанню працівників апарату суду роботі з Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, яка поступово впроваджуватиметься в судах на виконання прийнятого 03 жовтня 2017 року Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», який набрав чинності 15 грудня 2017 року;
  • здійснюватиметься робота щодо розробки та проведення навчальних заходів із вивчення нормативно-правових актів, що регламентують діяльність суду;
  • продовжуватиметься робота щодо приведення у відповідність до вимог чинного законодавства всіх внутрішніх організаційно-розпорядчих документів суду;
  • у взаємодії з керівництвом суду здійснюватимуться заходи щодо ремонту приміщень суду з метою забезпечення як суддів, так і працівників апарату суду належно облаштованими робочими місцями та покращення комфорту відвідувачів суду;
  • реалізовуватимуться заходи щодо вдосконалення роботу суду розроблені за результатами оцінювання роботи суду у 2017 році.