flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві відбулась конференція «Належне відправлення правосуддя – запорука громадської довіри до суду»

23 квітня 2018, 10:57

   19 - 20 квітня 2018 року у місті Києві відбулась конференція «Належне відправлення правосуддя – запорука громадської довіри до суду», організована Програмою USAID «Нове правосуддя» спільно з Вищою радою правосуддя, Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України.

  У заході взяли участь голови судів та судді, представники органів суддівського врядування та самоврядування, громадянського суспільства, правничих шкіл, аналітичних центрів, професійних правничих організацій, засобів масової інформації, а також архітектори, сценаристи, експерти з комунікацій та представники міжнародних донорських організацій, які підтримують реформи у секторі юстиції та розвиток незалежних ЗМІ в Україні. Львівський апеляційний адміністративний суд представив голова суду Сергій Богаченко.

  Метою заходу було визначення ключових елементів, які формують сприйняття громадськістю судової влади, та їх впливу на рівень довіри до суду; наголошення на важливості ефективного інформування суспільства про досягнення судової реформи; обговорення засобів налагодження конструктивного діалогу між судами та ЗМІ й ефективної комунікації судів з громадськістю; а також вироблення рекомендацій щодо комунікації результатів судової реформи, використовуючи сучасні комунікаційні стратегії та інструменти, для відновлення громадської довіри до суду та суддів.

  Роботу конференції вітальними словами відкрили: голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, голова Верховного Суду Валентина Данішевська та  керівник відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові Томас Вайт.

  Голова Верховного Суду Валентина Данішевська виступила із ключовою доповіддю на тему «Довіра до суду та сприйняття громадськістю судової влади». Вона також зазначила, що у Верховному Суді визначено чотири ключові напрямки, які будуть підвищувати рівень довіри до судової системи: якість рішень судів, поведінка суддів, адміністративна складова судових процесів та комунікація із суспільством.

  Протягом двох днів конференції відбулись вісім сесій: 1) Фактори, які впливають на рівень довіри до суду; 2) Взаємодія судів та ЗМІ; 3) Суди і телебачення в контексті сприйняття суду громадськістю; 4) Прозорість судової влади та зв’язки з громадськістю; 5) Суддівська мантія як складова сприйняття образу судді громадськістю; 6) Архітектура судів в Україні; 7) Архітектура судів: міжнародний контекст; 8) Емоції в залі судових засідань.

  Під час конференції учасники ознайомились з досвідом експертів зі США та Великобританії, обговорили фактори, які впливають на рівень довіри суспільства до суду, та роль взаємодії судів та ЗМІ в контексті формування певного сприйняття громадськістю судової влади та її репутації в суспільстві. Вони також дізналися про виклики, які доводиться долати, щоб створити цікаві та привабливі для аудиторії телепроекти про суд, та як використовувати можливості соціальних медіа для підвищення рівня відкритості та прозорості судової влади.

  Із трансляцією засідання круглого столу можна ознайомитись на YouTube каналі Програми USAID «Нове правосуддя» за посиланнями:

  Перший день конференції:

  https://www.youtube.com/watch?v=jF3zoOn91ZE 

  Другий день конференції: https://youtu.be/LrvLmP-hNec