flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді обговорили правові засоби захисту прав вразливих категорій іноземців та осіб без громадянства

04 грудня 2017, 12:58

   1 грудня 2017 року у місті Львові відбувся семінар для суддів адміністративних судів на тему: «Захист прав біженців, шукачів притулку та інших вразливих категорій іноземців та осіб без громадянства в Україні», організований Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з громадської організацією «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» та Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців. У заході взяли участь судді  місцевих загальних та окружних адміністративних судів Волинської, Закарпатської та Львівської областей. Від Львівського апеляційного адміністративного  суду у семінарі в якості доповідача взяв участь суддя Любомир Гудим.

  Семінар відбувся в рамках реалізації проекту «Посилення доступу до правосуддя шукачів притулку, мігрантів та інших вразливих груп іноземних груп іноземних громадян в Україні», що виконується за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Нове правосуддя» та за сприяння представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні.

  Захід відкрили вітальними словами в.о. директора Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Галина Манюк та програмний директор громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» Тухан Едієв.

  Семінар складався із численних інтерактивних лекцій, коментарів експертів та дискусій.

Фото Національної школи суддів України

  Радник з правових питань регіонального представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Дмитро Плечко розповів учасникам про міжнародні та європейські стандарти у сфері міграції та надання притулку, їх застосування у правовій системі України, а також про релевантні прецеденти Європейського суду з прав людини. Суддя ЛААС Любомир Гудим проаналізував національну судову практику розгляду спорів щодо статусу біженця, особи, яка потребує додаткового захисту та примусового видворення іноземців, та осіб без громадянства. Експерти з міграційних питань, адвокати благодійного фонду «Право на захист» Антон Максимов та Остап Тимчій виступили із доповідями про доступ до процедури отримання міжнародного захисту в Україні та правові аспекти оскарження рішень про відмову в наданні статусу біженця або додаткового захисту в Україні, а також про принципи заборони вислання при розгляді справ щодопримусовоговидворення та екстрадиції. Програмний директор громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» Тухан Едієв розповів про досвід щодо примусового видворення шукачів міжнародного захисту, осіб без громадянства, дітей без супроводу та уразливих категорій мігрантів.

  На завершення семінару відбулось підбиття підсумків та вручення сертифікатів Національної школи суддів України.