flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Андрій Курилець пройшов тренінг із викладання курсу для кандидатів на посаду судді

07 вересня 2017, 15:30

     5 вересня 2017 року у місті Києві Національна школа суддів України (НШСУ) у співпраці із Координатором проектів ОБСЄ в Україні провела тренінг для тренерів із викладання курсу для кандидатів на посаду судді на тему: «Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) адміністративними судами України». У тренінгу взяв участь викладач НШСУ, суддя Львівського апеляційного адміністративного суду Андрій Курилець.

     Тренінг був присвячений V блоку «Адміністративне судочинство» проекту Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді та відбувся за фінансової підтримки Уряду Канади у рамках проекту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя».

     Основними темами цього навчального курсу є вивчення статті 11 Конвенції (в частині свободи об’єднань) та статті 2 Протоколу № 4 до Конвенції (свобода пересування), а також права на ефективний засіб правового захисту, гарантованого статтею 13 Конвенції. Тренінг передбачав опрацювання учасниками 13 рішень ЄСПЛ щодо України (які були надані  на попереднє опрацювання): «East/West Alliance Limited» проти України», «Багієва проти України», «Веніамін Тимошенко та інші проти України», «Волохи проти України», «Корецький та інші проти України», «Котій проти України», «Мосендз проти України», «Нікіфоренко проти України», «Рисовський проти України», «Родзевілло проти України», «Nada проти Швейцарії», «Басенко проти України», «Ратушна проти України».

     Під час тренінгу судді-викладачі пройшли цей навчальний курс як учасники та оволоділи методикою його викладання для кандидатів на посаду судді. Учасники проаналізували програму курсу, опрацювали роздаткові матеріали для учасників та викладачів, оволоділи методикою викладання кожного елемента програми курсу (міні-лекцій із презентаціями у форматі Power Point, індивідуальних завдань («вхідне» та «вихідне» тестування), практичного завдання), навчилися використовувати розширену програму для викладачів.

     Викладачами та модераторами тренінгу були: начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу НШСУ Тетяна Фулей, національний менеджер проектів програми Верховенства права та прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олена Лунгол, начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання прав на доступ до публічної інформації Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, експерт проекту  «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя» Ірина Кушнір.

    Пройшовши тренінг, судді-викладачі сформували цілісне бачення викладання цього курсу та перевірили, як розроблені матеріали сприяють здобуттю навичок у кандидатів на посаду судді.

     Наприкінці тренінгу учасники отримали сертифікати Національної школи суддів України.

     Підводячи підсумки тренінгу, його організатори та учасники наголосили на тому, що він є дуже актуальним та важливим для забезпечення ефективного проведення підготовки кандидатів на посаду суддів.