flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Василь Гуляк взяв участь у семінарі, присвяченому питанням процедури визначення статусу біженця

27 квітня 2017, 17:59

           20-21 квітня 2017 року у місті Києві відбувся семінар для суддів адміністративних судів України на тему: «Міжнародні стандарти та судова практика з питань процедури визначення статусу біженця». Захід організували Вищий адміністративний суд України та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в рамках ІІ фази проекту «Ініціатива якості системи притулку у Східній Європі та на Південному Кавказі».

Львівський апеляційний адміністративний суд делегував для участі у семінарі суддю Василя Гуляка.

Із вітальними словами та змістовними доповідями для учасників семінару виступили:  Михайло Смокович, заступник голови Вищого адміністративного суду України,  Ноель Калхун, заступник Представника УВКБ ООН в Україні, Кателайн Деклерк (Бельгія), президент Міжнародної асоціації суддів з права біженців, Себастіан де Грот (Нідерланди), представник суду першої інстанції міста Гарлем, професор, доктор Бостіан Залар, Старший суддя Адміністративного суду Республіки Словенія.

Протягом першого дня семінару відбулися сесії, присвячені дослідженню поняття «біженець» та ролі судової системи у визначенні статусу біженця. Учасники заходу обговорили судову практику адміністративних судів щодо розгляду справ шукачів притулку; основи міжнародного права із захисту прав людини та біженців, зокрема Женевську Конвенцію та підстави для визнання згідно зі статтею 1(A) (на прикладах прецедентного права у Бельгії та Нідерландах щодо підстав переслідування); основні стандарти та принципи ефективного судового захисту в міжнародному праві біженців.

Під час другого дня семінару судді досліджували коментарі щодо рішень Європейського суду з прав людини щодо України (зокрема, рішення ЄСПЛ у справах «Кебе та інші проти України», «Абухмаід проти України» та «Хамроєв та інші проти України). Кателайн Деклерк та Себастіан де Грот виступили із доповідями про структуру судового рішення під час розгляду справ у процедурі визначення статусу біженця та про особливості процедури надання статусу біженця в контексті судової практики.

У практичній частині семінару судді здійснили навчальний судовий розгляд справи щодо критеріїв відповідності статусу біженця, додаткового захисту та принципу невислання (включаючи гуманітарний захист), а також обговорили  проблемні питання та навчальні матеріали.

Наприкінці заходу відбулась презентація найважливіших навчальних матеріалів, керівництв та інших джерел, які використовують судді з прав біженців у Європі.

За результатами семінару судді отримали сертифікати міжнародного зразка.