flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

13 березня 2017 року Голова Львівського апеляційного адміністративного суду брав участь у засідання Пленуму Вищого адміністративного суду

15 березня 2017, 16:05
    13 березня 2017 року Голова Львівського апеляційного адміністративного суду брав участь  у засіданні Пленуму  Вищого адміністративного суду України.
    Пленум  ухвалив постанову « Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України» щодо свободи  свободи мирних зібрань», яку направлено до Ради з питань судової реформи.
    Заступник Голови ВАСУ, секретар Пленуму ВАСУ  Михайло Смокович під час доповіді стосовно питання про внесення змін до КАСУ щодо мирних зібрань, нагадав, що 30 грудня 2016 року була створена робоча група при Вищому адміністративному суді з розробки відповідного законопроекту. Секретар Пленуму ВАСУ також звернув увагу, що Європейський суд з прав людини за результатами розгляду справ «Веренцов проти України» та «Шмушкович проти України» зазначив, що Україні потрібен закон про мирні зібрання.
     На своєму засіданні Пленум ВАСУ затвердив правовий висновок щодо порядку здійснення представництва органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах, запровадженого Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)». 
    Заступник Голови ВАСУ Михайло Смокович акцентував увагу на необхідності  у підготовці такого висновку у зв’язку з надходженням звернень від суб’єктів владних повноваджень щодо недопуску їх до суду без участі адвоката, оскільки змінами до Конституції передбачено, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.
     У правовому висновку зазначено, що якщо інтереси держави вимагатимуть захисту прав певного органу державної влади чи органу місцевого самоврядування, то представництво такого органу в судах здійснюється через прокурора з   30 вересня 2016 року.
    Якщо ж прокурор не вбачатиме, що інтереси держави вимагають захисту прав певного органу державної влади чи органу місцевого самоврядування, то представництво інтересів такого органу до 1 січня 2020 року можливе через будь-яку іншу особу, яка за законом має право на надання правової допомоги. Після 1 січня 2020 року представництво  інтересів такого органу в суді може здійснювати лише прокурор або адвокат.
    Саме тому судді адміністративних судів не повинні вимагати від суб'єктів владних повноважень виконання норм, які нині ще не діють.
    Також Пленумом ВАСУ було ухвалено ще ряд Постанов.  А саме: було рекомендовано суддям адміністративних суддів враховувати під час ухвалення  рішень у справах  Довідку щодо узагальнення практики застосування адміністративними судами положень Митного кодексу України в редакції від 13 березня 2012 року.  Також  Пленум доручив довести до відома суддів адмінсудів огляд практики застосування адміністративними судами статті 267 Кодексу адміністративного судочинства України удовий контроль за виконанням судових рішень в адміністративних справах); довідку щодо допуску і доступу представника позивача до матеріалів адміністративної справи, які містять державну таємницю; правовий висновок щодо дискреції  Президента України при виданні указів, якими вводяться в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України.