flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Скаржники аплодували рішенню суддів ЛААС - ЗІК

27 травня 2013, 15:32

ЗМІ про ЛААС

На з’ясування підсудності справи парку «Знесіння» знадобилося 6 років

Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду під головуванням Ігоря Глушка, розглянувши апеляційну скаргу на ухвалу Галицького районного суду м. Львова про залишення справи парку «Знесіння» без розгляду, постановила згадану ухвалу скасувати і таки розглянути цю справу за позовом прокурора в інтересах держави - пише ЗІК.

Таке рішення судді Ігоря Глушка скаржники зустріли схвальними оплесками в подяку за неупередженість та справедливість, – про це повідомив кореспондент IA ZIK, присутній у суді.

Принциповість судді Ігоря Глушка нарешті поклала край кількарічному «перефутболюванню» справи парку «Знесіння» між Господарським та районним судами. Від 2007 р. ані районний, ані господарський суд не наважилися скасувати ухвали Львівської міськради, якими звільнені з користування військової частини ділянки були надані під забудову, а не повернулися у підпорядкування Львівського регіонального ландшафтного парку «Знесіння». І це при тому, що сама Львівська міськрада, давно вже усвідомивши незаконність ухвал, підтримувала їхнє скасування у судовому порядку!

Скарга, яку підтримали не тільки представники прокуратури, а й численні представники третьої сторони на боці позивача, стосувалася ухвали судді Ванівського, який 13 лютого 2013 р. залишив позов у справі скасування ухвал ЛМР щодо ділянок парку «Знесіння», наданих під забудову ТзОВ «АрхіБуд», без розгляду з огляду на завершення строків розгляду.

Представники прокуратури пояснили, що жодним чином не проґавили жодних термінів, бо одразу ж оскаржували рішення Господарського суду 2007 р. Однак у лютому 2009 р. господарський суд відправив справу до Галицького райсуду, а Галицький сказав, що це юрисдикція Господарського суду. У часі, коли змінювалися редакції статей КАСУ й з’ясовувалася підсудність цієї справи, до неї було 7 лютого 2011 р. було долучено іще одну особу із власними вимогами – Михайла Сухая, мешканця району, що межує із парком «Знесіння». Відтак районний суд, зважаючи на те, що склад учасників вже не був тим самим, що попередньо, не мав права відмовляти у розгляді справи, але, на жаль, зробив це.

«Не з вини прокуратури 6 років гуляє ця справа між судами. Прокуратура вживала всіх заходів щодо своєчасного оскарженні попередніх ухвал і наполягає на тому, щоб суд таки розглянув усі обставини цієї справи», – наголосила представниця прокуратури.

«Районний суд порушив норми процесуального права, відмовившись від розгляду. Права пана Сухая, який має самостійні вимоги, порушені очевидно. Не з’ясувавши обставин справи, суд не дозволив повернути у власність держави відчужену в неї земельну ділянку, хоча за результатами перевірки Держкомзему було встановлено, що ділянка вибула із власності держави незаконно, і як тільки це з’ясувалося, прокуратура оскаржила ухвали ЛМР і незаконність вилучення була вже встановлена апеляційним судом «, – зауважила президент правозахисного центру «Захист і сприяння» Наталія Сікевич, яка виступала довіреною особою третіх осіб на боці позивача.

Цікаво, що нарешті на судові засідання щодо справи парку «Знесіння» стали з’являтися і представники самого парку, що досі було великою рідкістю. Відтак вустами своїх нехай молодих і ще недосвідчених захисників, та парк «Знесіння» таки проартикулював свою позицію, приєднавшись до злагодженого хору представників громадськості щодо судового скасування ухвал ЛМР про надання під забудову вивільнених прикордонниками ділянок, котрі мали б відійти парку.

Єдиним, хто заперечував проти цього, був представник «АрхіБуду». «Прокуратура недобросовісно скористалася своїм правом в обстоюванні скасування ухвал, про які знала, за її ж словами, давно. Суд законно залишив позов прокуратури без розгляду, тому просимо відхилити скаргу», – наполягав правник Євген Пертуняк.

Однак суддю Ігоря Глушка зацікавив факт відмови розгляду справи на той час, коли існував окремий позов від Михайла Сухая, котрий, вступивши із самостійними вимогами у відкрите провадження, залишився цілковито проігнорованим. Найсмішнішим було те, що представник «АрхіБуду», який свого часу не заперечував проти вступу цієї третьої особу в справу, тепер відмовляв їй у цьому праві. Зрештою, усвідомивши те, що іншого законного шляху, ніж скерувати справу на розгляд суду першої інстанції, який би скасував ухвали ЛМР, котрі вона сама скасовувати не має права, колегія суддів під головуванням Ігоря Глушка задовольнила скаргу.

Відтак справу про скасування ухвал ЛМР щодо ділянок на вул. Довбуша, 15 знову розглядатиме суддя Ванівський у Галицькому районному суді м. Львова. І всі численні треті особи на стороні позивача сподіваються, що цього разу він виявить належний професіоналізм, аби досконало встановити обставини справи та ухвалити справедливе рішення.

http://zik.ua/ua/news/2013/05/27/410528