flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Віталій Затолочний взяв участь у міжнародній конференції «Новий погляд на суддівське самоврядування»

07 грудня 2016, 15:36

 5-6 грудня 2016 року у місті Києві відбулась міжнародна конференція «Новий погляд на суддівське самоврядування», організована Програмою USAID (Агенства США з міжнародного розвитку) реформування сектору юстиції «Нове правосуддя», за підтримки Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Норвезької місії радників з питань верховенства права в Україні та Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи. Метою заходу було обговорення в експертному середовищі питань, пов’язаних із суддівським самоврядуванням та судовим адмініструванням, у світлі останніх змін до Конституції України, та вироблення рекомендацій щодо подальшого інституційного розвитку суддівського самоврядування в Україні.

Львівський апеляційний адміністративний суд делегував для участі у конференції суддю Віталія Затолочного.

Протягом двох днів конференції відбулися шість сесій: 1) Міжнародні та європейські стандарти суддівського самоврядування; 2) Роль і повноваження Вищої Ради Правосуддя та Ради суддів України у світлі конституційних змін в Україні; 3) Роль і обов’язки органів суддівського самоврядування у захисті суддівської незалежності; 4) Управління якістю роботи суду; 5) Судове адміністрування: структура управління та пріоритети реформування; 6) Зміцнення суддівського самоврядування через сприяння суддям у дотриманні ними високих етичних стандартів.

Учасники заходу дізналися про міжнародні та європейські стандарти суддівського самоврядування, включаючи різні моделі інституційної та організаційної структури органів суддівського самоврядування, важливість стратегічного планування, підходи до координації роботи всередині судової системи, співпрацю з іншими гілками влади, а також комунікацію із ЗМІ та громадськістю.

В рамках однієї із сесій учасники обговорили сучасні тенденції розвитку суддівського самоврядування  в аспекті його впливу на судове адміністрування, зокрема,  використання інструментів електронного правосуддя, управління рівнем навантаження на суддів, питання бюджетування та фінансування судів, а також укрупнення судів.

Під час конференції обговорено  важливість дотримання суддями високих етичних стандартів як на роботі, так і в особистому житті. Зокрема, висвітлено важливість застосування Коментаря до Кодексу суддівської етики, який містить поради і рекомендації суддям для уникнення етичних порушень, а також питання про налагодження співпраці органів суддівського самоврядування з національними антикорупційними установами.

Представники Верховної Ради України, Ради з питань судової реформи, Вищої ради юстиції та Ради суддів України обмінялися думками про роль та коло повноважень органів суддівського самоврядування в Україні та про розмежування повноважень ВРЮ та РСУ з метою забезпечення відповідної координації зусиль та ефективної співпраці.

Також були висвітлені питання недопустимості втручання в діяльність суддів і судів з боку виконавчої та законодавчої влади, а також внутрішні загрози індивідуальній незалежності суддів у самій судовій системі. Учасники конференції дізналися про те, які підходи та засоби  використовують органи суддівського самоврядування інших держав для захисту незалежності суддів, про історію вироблення та застосування показників Системи оцінювання роботи суду в Україні.

У конференції взяли участь представники судової влади Грузії, Італії, Канади, Литви, Нідерландів, Норвегії, Португалії, США, члени та співробітники Вищої ради юстиції, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, судді та працівники апаратів судів України, представники Верховної Ради України, Ради з питань судової реформи, Адміністрації Президента України та національних антикорупційних органів, представники професійних об’єднань суддів, адвокатів, ЗМІ, науковці, а також представники міжнародних донорських організацій та проектів технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права.

Із вітальними словами до учасників конференції звернулися: Посол США в Україні Марі Л. Йованович, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов, заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль та керівник проекту USAID «Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Девід М. Вон.