flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Оксана Мікула взяла участь у презентації «Коментаря до Кодексу суддівської етики»

17 листопада 2016, 17:16

            17 листопада 2016 року у місті Києві Рада суддів України за підтримки Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» провела презентацію нещодавно виданого «Коментаря до Кодексу суддівської етики». Від Львівського апеляційного адміністративного суду у ній взяла участь суддя Оксана Мікула.

Модератором заходу була суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, Голова Комітету з етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку Ради суддів України Тетяна Чумаченко.

Зі вступним словом до всіх учасників презентації звернулися суддя Верховного Суду України, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко та керівник Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Девід Вон, підкресливши, що Кодекс суддівської етики та коментар до нього покликані допомогти суддям у формуванні високих стандартів поведінки, що сприятиме підвищенню рівня довіри громадян до судової влади.

Суддя Вищого господарського суду України, Секретар Ради суддів України у 2010-2014 роках, член експертної групи з підготовки проекту Кодексу суддівської етики Тетяна Козир доповіла про історію розробки Кодексу суддівської етики та коментаря до нього. Нову редакцію Кодексу суддівської етики було затверджено рішенням ХІ з’їзду суддів України від 22 лютого 2013 року відповідно до вимог статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Практика засвідчила, що декларативні положення Кодексу потребують додаткового тлумачення з метою однакового розуміння його змісту. Текст «Коментаря до Кодексу суддівської етики» був створений Робочою групою у складі діючих суддів та науковців та затверджений рішенням Ради суддів України від 04 лютого 2016 року. Він став результатом глибинних досліджень міжнародних стандартів у сфері суддівської етики та аналізу поточної практики притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Експерт проекту USAID «Справедливе правосуддя», суддя Верховного Суду України у відставці Ольга Шаповалова доповіла про структуру «Коментаря до Кодексу суддівської етики» та дала пояснення щодо користування ним.

Суддя Вищого господарського суду України, член Вищої ради юстиції Наталія Волковицька та член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя у відставці Валентина Устименко виступили із доповідями про практичне застосування Коментаря до Кодексу суддівської етики.

Усі присутні мали можливість поставити свої запитання доповідачам, а також обговорити проблемні питання застосування Коментаря до Кодексу суддівської етики.