flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді порадили податківцям ретельніше готуватися до судових справ

01 квітня 2013, 17:17

Податківці повинні ретельніше готувати позовні заяви та подання до суду, з’являтися в судові засідання, ширше використовувати  можливість розгляду справи в письмовому провадженні, активніше використовувати процесуальні можливості ст. 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України у справах про стягнення податкового боргу,  дотримуватися процедури стягнення податкового боргу, дотримуватися строків зверненя до суду,  своєчасно і в повному обсязі виконувати ухвали суду про витребування доказів. Такі рекомендації зазначені у резолюції науково-практичного семінару на тему: «Особливості розгляду та вирішення адміністративних справ, що виникають з податкових правовідносин», який відбувся у Львівському регіональному відділенні Національної школи суддів України за участі суддів Львівського окружного адміністративного суду, Львівського апеляційного адміністративного суду і представників органів ДПС.

Під час семінару обговорено проблемні питання, застосування арешту майна та коштів платника податків,  практичного застосування податково-правових доктрин при формуванні доказової бази за наслідками відпрацювання ризикових суб’єктів господарювання, доказування фіктивної господарської діяльності,   процесуальних аспектів стягнення податкового боргу, застосування пені,      визначення податкових зобов’язань з окремих видів податків та зборів.

Від Львівського апеляційного адміністративного суду у заході взяли участь секретар судової палати у податкових справах, суддя Ігор Олендер та суддя Ігор Запотічний. Підсумовуючи дискусію суддів та податківців, суддя Ігор Олендер зауважив: «Додержання органами ДПС вироблених під час круглого столу рекомендацій, дозволить суддям вчасно та більш якісно розглядати податкові справи. Суддя виносить рішення на підставі наявних і поданих суду доказів, а не припущень чи здогадів сторін. Тому податкові інспектори, юристи повинні обґрунтовувати свої дії належними доказами, а також використовувати всі передбачені законом процедури для отримання таких доказів і подавати їх вже на етапі підготовки судових справ до розгляду. Поряд з цим, судді також повинні активніше застосовувати принцип офіційного  з’ясування всіх  обставин справи і з власної ініціативи витребовувати докази, яких на їх думку не вистачає для прийняття справедливого і обґрунтованого рішення». Суддя Олендер також  наголосив, що судді розуміють, що податківцям потрібно наповнювати державний бюджет, однак завдання суду простежити, щоб таке наповнення відбувалося законно і без порушення прав сумлінних платників податків»

Прес-служба ЛААС