flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя В.Затолочний взяв участь у семінарі «Роль Вищої ради юстиції та спеціалізованих судів у реформі судової системи в Україні»

25 травня 2016, 17:22

23–24 травня в Одесі відбувся семінар «Роль Вищої ради юстиції та спеціалізованих судів у реформі судової системи в Україні», учасники якого обмінялися думками з приводу необхідних законодавчих змін, налагодження взаємодії та координації в системі судової влади в Україні, актуальних питань діяльності Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у тому числі в контексті європейського досвіду та міжнародних стандартів. Львівський апеляційний адміністративний суд на семінар представляв суддя Віталій Затолочний – секретар другої судової палати ЛААС.

Учасники заходу обмінялися думками з приводу проекту змін до Конституції України в частині правосуддя. Обговорили практичні проблеми та перспективи реалізації законодавчих ініціатив щодо оцінювання суддів, застосування міжнародних стандартів у практиці ВРЮ стосовно призначення суддів на посади та напрямів змін законодавства у цій сфері. Дискусію під час заходу викликали питання дисциплінарної відповідальності суддів.

Учасники семінару сформулювали із обговорення низку висновків, зокрема щодо необхідності розробки системи координації органів судової системи в контексті конституційної реформи та взаємодії органів судової влади; наголосили на підтримці та необхідності внесення змін до Конституції  України в частині правосуддя, зауваживши, що без внесення цих змін подальший розвиток судової системи країни є неможливим, а також акцентували увагу на існуванні у законодавстві низки актуальних проблем, що потребують якнайшвидшого вирішення.

Організаторами заходу стали Вища рада юстиції та Програма розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP). Участь у семінарі взяли Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов, заступник Голови Вищого адміністративного суду України Михайло Цуркан, член кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Юрій Тітов, старший радник Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) Ннамді Езера, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», суддя Литовського суду, міжнародний експерт Проекту АПУ «Ефективність дисциплінарних органів в системі судочинства» Артурас Дрюкас, секретар дисциплінарної секції ВРЮ Алла Лесько, секретар секції Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Олексій Маловацький, члени ВРЮ Наталя Волковицька, Ірина Мамонтова, Вадим Беляневич, а також представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, судді Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, апеляційних та місцевих судів адміністративної та господарської юрисдикції. У заході також взяли участь представники Асоціації правників України, Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP), інших міжнародних програм та проектів.