flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю Львівського апеляційного адміністративного суду виступила з доповіддю під час обговорення рекомендацій європейських експертів для прес-секретарів адмінсудів.

19 березня 2013, 13:32


5 березня 2013 року у Вищому адміністративному суді України відбулося засідання круглого столу, під час якого було представлено проект рекомендацій для прес-секретарів, розроблених європейськими експертами в рамках Проекту Twinning. Участь у заході з українського боку взяли заступник Голови ВАСУ Михайло Цуркан, секретар третьої судової палати ВАСУ Василь Юрченко, судді ВАСУ Тетяна Чумаченко та Валентина Тракало, керівник апарату ВАСУ Станіслав Которобай, а також прес-секретарі та, відповідальні за зв’язки зі ЗМІ апеляційних та окружних адміністративних судів України.

З доповіддю про основи співпраці адміністративних судів зі ЗМІ та досвід Львівського апеляційного адміністративного суду у цій сфері виступила головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю ЛААС Ольга Давид.

З боку іноземних колег у круглому столі взяли участь експерти Проекту Twinning суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус та спеціаліст зв’язків з громадськістю Національної судової адміністрації Швеції Єспер Ніцше.

У роботі круглого столу взяли участь також працівники апарату Вищого адміністративного суду України, представники Верховного Суду України, Вищого господарського суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ,  представники Державної судової адміністрації України.

Під час круглого столу, з доповіддю про здійснення співпраці судів і ЗМІ виступила головний спеціаліст зв’язків з громадськістю Львівського апеляційного адміністративного суду Ольга Давид. У своїй доповіді Ольга Давид, наголосила, що адміністративні суди у роботі зі ЗМІ повинні враховувати, що вони є по суті «політичними» судами, які перебувають на перехресті вогнів: з одного боку – громадськість, з іншого боку – дві інші гілки влади, які з метою завоювати прихильність виборців, ціною підірваної репутації системи судочинства. Тобто сьогодні стратегію комунікації зі ЗМІ потрібно будувати з розуміння того, що адмінсудочинство втягнене у політичні інформаційні війни. Відтак, на даному етапі, важливе місце у роботі прес-служб адмінсудів потрібно надавати неформальній співпраці з журналістами, збору і аналізу інформації, з метою прогнозування можливих кризових ситуацій,  випередження подій. «На відміну від законодавчої та виконавчої влади, метою яких є завоювання всенародної любові та продовження повноважень (перемога на виборах), судова влада, натомість, має завойовувати повагу і довіру, тому засоби, методика і стратегія комунікації судів повинні відрізнятися від методик інших гілок влади. Зокрема, потрібно надати увагу інформаційному супроводу розгляду адмінсудами резонансних справ, тобто працювати над висвітленням здійснення судами свого основного завдання – відправлення правосуддя. При цьому кожен виступ суду у  ЗМІ повинен мати на меті досягнення конкретної цілі, адже виступи без мети є загрозою неправильного трактування громадською думкою» - наголосила у своєму виступі Ольга Давид. Головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю ЛААС також поділилася досвідом співпраці ЛААС з журналістами та громадським організаціями, представила авторські презентації лекцій з основ судової журналістики та співпраці судів і ЗМІ.

На фото: Ольга Давид та Єспер Ніцше під час

обговорення місії прес-секретаря суду.

Виступ О.Давид викликав широке зацікавлення  та схвалення в учасників круглого столу, зокрема у європейських експертів. А саме, суддя Віргіліус Валанчус підтримав думку щодо важливості неформальної співпраці з журналістами та прогнозування кризових ситуацій. Тим часом Єспер Ніцше погодився з думкою О.Давид про те, що місія прес-секретаря полягає не стільки у активному висвітленні інформації, як у вчасному «мовчанні».