flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася підсумкова нарада щодо роботи Львівського апеляційного адміністративного суду у 2012 році.

05 березня 2013, 14:21

У Львівському апеляційному адміністративному суді відбулася підсумкова нарада у якій взяли участь секретар Пленуму Вищого адміністративного суду України М.І.Смокович, судді Львівського апеляційного адміністративного суду, голови окружних адміністративних судів Львівського апеляційного  округу.  

З доповіддю про підсумки роботи  ЛААС у 2012 виступив голова ЛААС С.І.Богаченко. Він повідомив, що  у 2012 році Львівським апеляційним адміністративним судом розглянуто  137 931 справа або 42,4% загальної кількості справ (325 595), що перебували на розгляді. У 2011 році такий кількісний показник становив 80 128 справ або 36,1% (222 082). Середня кількість розглянутих  у 2012 році, кожним суддею становить 314 справ в місяць, проти 280 – у 2011 році. Таким чином, даний показник у 2012 році виріс порівняно з 2011 роком на 72,1%.  Таке суттєве зростання кількості розглянутих справ зумовлено вжиттям відповідних організаційних заходів керівництвом суду, секретарями судових палат, звичайно, ж самими суддями та завдяки злагодженій роботі суддів з працівниками апарату суду.

Стосовно перегляду судових рішень Львівського апеляційного адміністративного суду у 2012 році в касаційному порядку, то ВАС України було скасовано чи змінено лише 16 % таких рішень, що становить найменший відсоток серед всіх апеляційних адміністративних судів України.

Аналізуючи дотримання строків розгляду справ в окружних судах у 2012 році, голова ЛААС Богаченко С.І. наголосив, що голови окружних адміністративних судів Львівського округу повинні у 2013 році вжити більш ефективних заходів щодо оперативності  розгляду адміністративних справ.

Голова ЛААС окремо зупинився на тому, що окрім якісного та своєчасного розгляду справ у Львівському апеляційному адміністративному суді ведеться робота щодо питання однакового застосування законодавства та єдності судової практики. З цією метою, за прикладом ВАС України в ЛААС було запроваджено спеціалізацію судових палат та суддів, які до них входять. Сьогодні судді, не зважаючи на те, що розглядають різні категорії справ з метою надання методичної допомоги місцевим адміністративним судам аналізують, вивчають, узагальнюють судову практику в конкретних категоріях справ.  

Присутній на нараді суддя Вищого адміністративного суду України  М.І.Смокович у своєму виступі зазначив, що робота Львівського апеляційного адміністративного суду у 2012 році високо оцінена ВАС України. У контексті якості судових рішень, М.І.Смокович закликав суддів читати закони з точки зору відповідності правових норм практиці Європейського суду з прав людини, Конституції України та міжнародному законодавству. «Праворозуміння сучасного судді не повинне бути буквальним, і кожен суддя повинен враховувати, що ЄСПЛ фактично стає однією з інстанцій української судової системи», -  наголосив М.І.Смокович.