flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди вдосконалюють роботу, враховуючи рекомендації громадських організацій та учасників процесу

02 грудня 2015, 15:45

Більшість учасників судових процесів позитивно оцінюють якість функціонування судів та роботу суддів. Середня оцінка якості роботи 33 судів у Львівській області коливається в межах 3.16 - 4.76 бали за п’ятибальною шкалою. Такі результати показали опитування, проведені громадськими організаціями у 2015 році за методикою карток громадянського звітування.

Судова система є першопрохідцем в оцінюванні якості своєї роботи за методикою карток громадянського звітування. Перші опитування було проведено ще у 2007 році. Наступні опитування проведено 2012 року, 2015 рік став роком загальноукраїнського моніторингу, який розкрив багато тенденцій, які важливо знати не лише судовій системі, а й громадянам та представникам двох інших гілок влади.

Фактично однакові оцінки отримали суди Львівської області за такими вимірами, як сприйняття роботи працівників апарату суду, сприйняття роботи суддів і дотримання строків розгляду справ.   За висновками фахівців, це означає, що у судах з найвищими оцінками питанням неупередженості, професіоналізму, етичних якостей суддів і працівників апарату надається значна увага. На підставі аналізу результатів оцінки роботи працівників, фахівці рекомендували судам проводити постійну психологічну реабілітацію та тренінги з навичок спілкування з відвідувачами для працівників судів.

Одну з найвищих оцінок отримав вимір інформаційного забезпечення, повноти і ясності інформації для громадян. Однак і тут залишається простір для вдосконалення, оскільки інформацію потрібно постійно оновлювати. Значною мірою таку високу оцінку забезпечує якісне наповнення веб-сторінок судів, збільшення кількості інформаційних кутків і стендів, визначення важливості інформації та простота її оприлюднення.

Загалом, як стверджують учасники проекту, зауваження до роботи судів позитивно сприймаються адміністраціями судів, а також оперативно вносяться корективи у тих моментах, які можна вирішити без значних капіталовкладень. Однак є побажання громадян, які неможливо втілити в життя без державної фінансової підтримки. Зокрема, це стосується облаштування і забезпечення відповідною технікою та розхідними матеріалами місць для ознайомлення з матеріалами справи та їх копіювання, доступу до WiFi, вжиття заходів для покращення доступності суду для осіб з інвалідністю, тощо.

Презентація результатів опитування в рамках грантового проекту громадської організації «Твоє право» та Регіонального Громадського Благодійного Фонду «Право і демократія» за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя» «Опитування громадян щодо їх задоволеності якістю функціонування судів у Львівській області з використанням карток громадянського звітування» відбулася у Львові 30 листопада 2015 року у форматі круглого столу на тему: «Оцінка якості діяльності судів Львівської області за методологією КГЗ». Під час заходу було обговорено результати опитування та рекомендації щодо підвищення ефективності роботи судів. Львівський апеляційний адміністративний суд представляли суддя Ігор Глушко та прес-секретар ЛААС Ольга Давид.