flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ЛААС взяли участь у круглому столі з питань доступу до правосуддя.

18 грудня 2012, 11:19

14 грудня 2012р. у конференц-залі готелю «Дністер» у  Львові, відбувся круглий стіл, на якому було представлено результати опитування, проведеного у Львівському окружному адміністративному суді, Закарпатському окружному адміністративному суді, Хмельницькому окружному адміністративному суді, в межах реалізації проекту «Дослідження рівня задоволеності громадян якістю функціонування судів з використанням методології карток громадянського звітування", який реалізовується Фондом «Право і Демократія» за підтримки  проекту USAID «Справедливе правосуддя». У круглому столі взяли участь судді адміністративних судів, адвокати, представники громадських організацій неповносправних, журналісти.

 Від імені Львівського апеляційного адміністративного суду учасників Круглого столу  привітала суддя ЛААС Романна Хобор. Вона наголосила на важливості вивчення роботи судів заради покращення доступу до правосуддя і привела ЛААС як приклад успішної реалізації проекту. ЛААС у 2008 році став одним із перших судів в Україні, у якому було проведено опитування методом карток громадянського звітування. Дане опитування показало, що найбільшою проблемою, що потребує уваги в суді є забезпечення доступу для осіб з особливими потребами. Однак вирішення цих питань значною мірою залежить від фінансування. Романна Богданівна Хобор висловила подяку фонду «Право і Демократія» за співпрацю в організації заходів з доступу до правосуддя для незрячих громадян. Завдяки зусиллям цього Фонду у суді було встановлено таблички шрифтом Брайля.

Суддя Хобор також повідомила про заходи які вживає суд для покращення доступу до правосуддя для відвідувачів суду, зокрема повідомила, що в Суді успішно працює громадська приймальня, налагоджено інформування про діяльність суду через офіційний веб-сайт, проводиться робота з працівниками апарату суду щодо ефективного спілкування з громадянами. Вона також повідомила, що під час ремонту приміщень суду буде вжито всіх можливих заходів щодо забезпечення доступу до суду осіб з особливими потребами, зокрема, для надання консультацій суд планує залучити громадські організації неповносправних.

Головний спеціаліст по зв"язках з громадськістю ЛААС Ольга Давид поділилася досвідом співпраці суду з журналістами та громадськими організаціями щодо привернення уваги суспільства, влади та  суддівської спільноти до проблем доступу неповносправних до судочиства. Ольга Давид працює над створенням фільму про доступ незрячих до правасуддя. Вона наголосила, що проблема архітектурних бар"єрів, вивляється, не є основною. Значно важливішим є забезпечити незрячим доступ до матеріалів справ з врахуваннм тих особливостей, що сліпі громадяни, а, зокрема, незрячі адвокати, повинні мати забезпечену конфіденційність інформації. А у випадку діяльності незрячих адвокатів та загалом інвалідів - юристів за професією, яким не забезпечено доступ до суду, потрібно говорити не лише про доступ до правосуддя, а й забезпечення права на професію.