flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ЛААС взяли участь у семінарі з питань міграційного законодавства

28 липня 2012, 14:49

27 липня 2012 року у Львові відбувся одноденний семінар для суддів Львівського апеляційного адміністративного суду та суддів Волинського, Закарпатського, Івано-Франківського, Львівського, Тернопільського окружних адміністративних судів, які спеціалізуються на розгляді спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця та особи без громадянства в Україні. Семінар організовано та проведено Регіональним представництвом Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Білорусії, Молдові та Україні (за кошти регіональної програми захисту біженців) спільно з Вищим адміністративним судом України. Від ЛААС у семінарі взяли участь судді Улицький В.З., Гулид Р.М., Гуляк В.В.

Метою семінару було ознайомлення суддів з ситуацією з біженцями в світі та Україні, особливостями процедури визначення їх статусу та останніми змінами законодавства України у сфері міграції. Дмитро Плечко, Радник з правових питань Регіонального представництва УВКБ ООН надав практичні рекомендації суддям щодо використання інформації розміщеної на веб-сайті Регіонального представництва: по країнам походження біженців та матеріалів з контрольного переліку для судді, необхідних для якісного розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту.

Юристами Міжнародного Фонду охорони здоров'я та захисту довкілля "Регіон Карпат" був викладений аналіз релевантних прецедентів Європейського суду прав людини (за ст. ст.. 3, 5, 13 ЄКПЛ) та національної практики щодо задоволення скарг іноземців по спорах щодо: статусу біженця (50 рішень з 2008 р. по 2012 р. доступних на веб-сайті Регіонального представництва) та примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України (17 рішень доступних на веб-сайті Регіонального представництва див. розділ ІІІ). Юрист JRS звернула увагу суддів на важливість наслідків їх рішення, що може призвести до втрати здоров'я чи навіть життя біженця у випадку його неправомірного примусового видворення з України. 

Михайло Смокович – суддя, секретар Пленуму Вищого адміністративного суду України наголосив на ключових змінах 2012 року в Постанові Пленуму ВАСУ «Про судову практику розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця та особи без громадянства в Україні» та надав відповідні роз’яснення офіцерам Чопського прикордонного загону, Західного Регіонального Управління ДПС України та суддям.