flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася перша відеоконференція суддів Верховного суду України та суддів адмінсудів

09 грудня 2014, 14:06

 Практика розгляду у адмінсудах справ щодо повернення помилково або надміру сплачених митних платежів стала темою першої відеоконференції Верховного суду України за участі суддів адміністративних судів України і за підтримки НШС України.  Від ЛААС у заході взяли участь судді Богаченко С.І,  С.Кузьмич, В.Каралюс, А.Ліщинський, Р.Шавель, Н. Савицька, Н.Судова-Хом’юк, а також судді Івано-Франківського ОАС О.Тимощук, Закарпатського ОАС Т.Скраль, Львівського ОАС Р.Москаль.

Питання повернення помилково чи надміру сплачених платежів стало актуальним після набрання чинності новим Митним кодексом України. Позиція Верховного суду з даного питання полягає у тому, що адміністративні суди не можуть виносити рішення про стягнення таких платежів, оскільки таким чином підміняють органи, які уповноважені вчиняти такі дії.

 Завданням і повноваженням суду є винесення рішення щодо правомірності чи неправомірності дій з нарахування платежів, тому своїм рішенням суд  може лише зобов’язати  орган владних повноважень діяти правомірно, нарахування ж та стягнення коштів виходить за межі компетенції адмінсудів.

Такі відеоконференції за участі суддів адміністративних судів планують проводити щомісяця. На думку суддів ЛААС завдяки таким заходам суди будуть оперативно поінформовані про позицію Верховного суду України щодо вирішення адміністративних справ, що суттєво вплине на якість розгляду справ.