flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Львові обговорили реформування судово-експертної системи

27 вересня 2014, 16:55

25 вересня 2014 року Заступник голови ЛААС Олег Заверуха взяв участь у круглому столі на тему "Реформування законодавства системи судово-експертної діяльності в Україні", на якому фахівці та експерти обговорили Розроблений Міністерством юстиції України законопроект " про судово-експертну діяльність". Серед іншого, Міністерство юстиції України пропонує запровадити приватні судові експертизи та збільшити вартість однієї роботи години експерта.
Закон України «Про судову експертизу» від 25 лютого 1994 року (базовий закон) із значними змінами, які вносилися законодавцем включно до 2012 року, визначає правові і фінансові основи судово-експертної діяльності. Практика застосування закону показала важливість встановлених ним положень, а також необхідність подальшого вдосконалення окремих його норм, виходячи з ЦПК України, КАС України, якими уточнено статус судового експерта та порядок призначення судових експертиз , а також місце та особливості судової експертизи в системі доказування.
На думку судді Олега Заверухи нововведення, запропоновані Мінюстом, З огляду на динамічний розвиток законодавства та суспільних відносин, є важливими і на часі. Він вважає, що Законопроект сприятиме розв’язанню питання однозначного термінологічного визначення понятійного апарату інституту судової експертизи, систематизації та конкретизації прав і обов’язків судового експерта, що характеризують його процесуальний статус як учасника відповідного процесу, так і правовий статус експерта як посадової особи державної спеціалізованої установи судових експертиз,а також професійного судового експерта, що не є працівником такої установи.