flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ЛААС обговорили міжнародну практику вирішення спорів в режимі онлайн

22 січня 2018, 18:19

   Сьогодні, 22 січня 2018 року, у Львівському апеляційному адміністративному суді відбулась робоча зустріч керівництва суду та суддів із керівником Програми Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Девідом Воном та головою Третейського суду з вирішення цивільних спорів у Ванкувері  (Канада), експертом з онлайн врегулювання спорів та адміністративного права Шеннон Солтер. Метою заходу стала презентація висновків та рекомендацій конференції «Суди і вирішення спорів у режимі онлайн: покращення доступу до правосуддя в Україні», проведеної 19-20 вересня 2017 року у місті Києві.

   Експерти ознайомили усіх присутніх із можливостями онлайн врегулювання спорів як засобу у сприянні своєчасному вирішенню спорів й зменшенню завантаженості судів, обговорили кращі практики впровадження програм онлайн врегулювання спорів у Канаді, США та країнах Європи,  оптимальні варіанти запровадження онлайн врегулювання спорів в Україні та потенційних перешкод, які можуть це ускладнити.

  Шеннон Солтер розповіла про функціонування Третейського суду з вирішення цивільних спорів у Ванкувері (Канада)  – одного з перших у світі онлайн третейських судів, який займається вирішенням спорів між сусідами та дрібних спорів, стимулює співпрацю сторін у вирішенні спорів та виносить рішення, що є обов’язковими до виконання у випадках, коли сторони не можуть дійти згоди.

  Робота такого суду складається із чотирьох етапів: 1) діагностування, інформування, самообслуговування (пошук рішення); 2) переговори сторін (онлайн-обговорення);  3) фасилітація (переговори та підготовка рішення); 4) прийняття рішення (розгляд справи). Протягом року Третейський суд з вирішення цивільних спорів у Ванкувері (Канада)  розглядає у середньому 5000 малозначних спорів (щодо заборгованості, контрактів, легких тілесних ушкоджень, працевлаштування, повернення власності), а також близько 600 спорів між сусідами.

  Експерти наголосили на перевагах основних принципів системи врегулювання спорів в режимі онлайн: своєчасності (процес триває 60-90 днів); гнучкості (низка опцій альтернативного вирішення спорів, постійне удосконалення), відкритості (цілодобова доступність, безоплатність), доступність (поетапна оплата, відсутність витрат на дорогу, вартість юридичних послуг), ефективності (активне діловодство, індивідуальні терміни та процеси, уникнення дублювання).

  Судді ЛААС висловили свої пропозиції щодо використання механізму вирішення спорів в режимі онлайн в окремих категоріях адміністративних спорів, зокрема у спорах про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху та у спорах про стягнення податкового боргу.

  Заступник голови ЛААС Олег Заверуха зауважив, що врегулювання таких спорів у режимі онлайн буде найбільш ефективним із залученням до діалогу органів державної влади, що безпосередньо пов’язані із прийняттям оскаржуваних рішень (Національною поліцією, Державної фіскальною службою).

  Девід Вон подякував суддям за конструктивні пропозиції та висловив впевненість, що у найближчому майбутньому їх вдасться зреалізувати на практиці.

  Підсумовуючи робочу зустріч, голова ЛААС Сергій Богаченко подякував експертам за можливість ознайомлення із міжнародною практикою застосування онлайн врегулювання спорів та зазначив, що Львівський апеляційний адміністративний суд готовий стати майданчиком для запровадження такого механізму в Україні.