flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві відбувся семінар, присвячений ролі суддів у розгляді справ щодо надання притулку

14 грудня 2017, 17:47

   7-8 грудня 2017 року у місті Києві відбувся семінар для суддів адміністративних судів на тему: «Роль суддів у розгляді справ щодо надання притулку», організований Європейською Комісією в рамках Європейського інструмента інституціональної розбудови TAIEX (Technical Assistance Information  Exchange) спільно з Вищим адміністративним судом України.

  Метою семінару був обмін кращим досвідом держав-членів Європейського Союзу та України в застосуванні міжнародних і європейських стандартів розгляду справ, пов’язаних із наданням притулку та вдосконалення відповідних процедур в Україні. У заході взяли участь судді Вищого адміністративного суду України, окружних та апеляційних адміністративних судів України. Львівський апеляційний адміністративний суд делегував для участі у семінарі суддів Любомира Гудима, Віталія Затолочного та Андрія Рибачука.

  Експерти із різних держав-членів Європейського Союзу поділились своїми досвідом і знаннями щодо застосувальних стандартів у справах, пов’язаних із наданням притулку, зокрема в співвідношенні із Конвенцією ООН про статус біженців, Європейською конвенцією про права людини та практикою Європейського суду з прав людини.

  Із вітальними словами до учасників семінару звернулись голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та  голова Секції І – Належне управління та верховенство права Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Клок. Михайло Смокович  доповів про очікування від семінару та поточні процедури і практики щодо ролі суддів у вирішенні справ, пов’язаних із правом на міжнародний захист в Україні.

  Протягом першого дня семінару відбулись такі доповіді: 1) Конвенція ООН про права біженців 1951 р. (доповідач: суддя міграційного суду – Адміністративного суду у Готенбурзі (Швеція) Дженіфер Мур Петерсен); 2) Конвенція про права людини та основоположні свободи та практика Європейського суду з прав людини у справах, пов’язаних із наданням притулку (статті 3, 5, 8 і процесуальні гарантії щодо видворення) (доповідач: прокурор-координатор, колишній судовий тренер Суду Західного Лісабону (Португалія) Плачідо Конде Фернандес); 3) Міжнародні та європейські стандарти розгляду справ, пов’язаних із наданням притулку з акцентом на процедурах оскарження, висвітлених у Директиві ЄС 2013/32/EU про загальні процедури надання та позбавлення міжнародного захисту (доповідач: доцент юридичного факультету Трнавського університету (Словаччина) Наташа Юст Грнчарова); 4) Інституційна побудова та дорожні карти судів держав-членів ЄС з розгляду справ, пов’язаних із наданням притулку (доповідач: голова управління проваджень з надання притулку  Генерального інспекторату з питань імміграції Міністерства внутрішніх справ Румунії Сільвіу Турза); 5) Роль суддів у забезпеченні прав і захисту: права на доступ до території, процедури надання притулку, інформація та безоплатна правова допомога для біженців і шукачів притулку, та осіб, що не відповідають визначенню поняття «біженець» (суддя/голова магістрату Мінстерства юстиції Греції Панайота-Ейріні Сідері).

  Протягом другого дня відбулись такі доповіді: 1) Європейський суд з прав людини та внутрішньо переміщені особи (доповідач: Наташа Юст Грнчарова); 2) Типи доказів (в тому числі медичні докази), що надають шукачі притулку – структурний підхід при оцінці їх достовірності (доповідач: Сільвіу Турза); 3) Роль суддів  у оцінці доказів і вирішенні питання відповідності адміністративного рішення нормам матеріального та процесуального законодавства у сфері надання притулку (доповідач: Дженніфер Мур Петерсен); 4) Роль суддів у забезпеченні дотримання  стандартів поводження з неповнолітніми без супроводу та вразливими категоріями шукачів притулку (доповідач: Панайота-Ейріні Сідері).

  Також судді розглянули  такі навчальні справи: 1) Здійсненя оцінки достовірності: як бути з тягарем доказування та доказами в справах, пов’язаних із наданням притулку?; 2) Розгляд інформації про країну походження як доказу: які стандарти є в державах-членах ЄС та як вони застосовуються?; 3) Інформація по країні походження: якими є стандарти та як вони застосовуються?; 4) Імплементація практики Європейського суду з прав людини та Суду ЄС на національному рівні: якими є головні напрацювання та як їх застосовувати на практиці?

  Наприкінці семінару відбулось підбиття остаточних підсумків. Такий захід дозволив ознайомити суддів адміністративних судів України із законодавством Європейського Союзу, що регулює відносини у сфері надання притулку та його застосування суддями в державах-членах ЄС з метою вдосконалення відповідних процедур в Україні.