flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Руслан Шавель та Тетяна Шинкар провели семінар для суддів окружних адміністративних судів

15 листопада 2017, 16:45

   14 листопада 2017 року у Львівському регіональному відділенні Національної школи суддів України відбувся семінар для суддів окружних адміністративних судів на тему: «Особливості розгляду податкових і митних спорів». У семінарі взяли участь судді окружних адміністративних судів Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської та Тернопільської областей.

   Семінар провели судді Львівського апеляційного адміністративного суду Руслан Шавель та Тетяна Шинкар, судді Харківського апеляційного адміністративного суду Яна Макаренко та Ольга Мінаєва, суддя Черкаського окружного адміністративного суду Лариса Трофімова, суддя Івано–Франківського окружного адміністративного суду Остап Тимощук, заступник декана з навчально-методичної роботи, доцент кафедри філософії та теорії права Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Сергій Савчук та доктор юридичних наук, завідувач кафедри публічного права Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Руслана Гаврилюк.

   Із вітальними словами до учасників заходу звернулись директор Львівського регіонального відділення НШСУ Оксана Польна та головний науковий співробітник Тестологічного центру Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Катерина Леонтович.

  Під час семінару відбулись інтерактивні міні-лекції, обговорення, демонстрація відеороликів, модеровані дискусії. Крім того, учасники семінару взяли участь у вирішенні ситуативних завдань з обговоренням у загальній аудиторії, в експрес-опитуваннях за темою занять із застосуванням клікерів, виконували практичні завдання у малих групах, презентували результати вирішення практичних завдань.

Фото Національної школи суддів України

   Суддя Тетяна Шинкар виступила із інтерактивними міні-лекціями про історичний аспект, міжнародний досвід, організаційну структуру та компетенцію фіскальної і митної служби, податкову систему, а також про застосування практики Європейського суду з прав людини у вирішенні податкових спорів.

   Суддя Руслан Шавель розповів суддям про правове регулювання, особливості провадження, статистичні дані та судову практику у справах за зверненнями органів доходів і зборів (ст. 183-3 КАС України), зокрема щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках платника податків; підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту майна платника податків; стягнення коштів за податковим боргом; зобов’язання керівника підприємства провести інвентаризацію основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, які перебували або перебувають під митним контролем чи використовувалися цим підприємством разом із товарами, які були поміщені у відповідний митний режим; надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі; зобов’язання платника податків, який має податковий борг, укласти договір щодо переведення права вимоги дебіторської заборгованості цього платника на орган доходів і зборів. 

   Також під час семінару судді ознайомились із особливостями застосування податкового законодавства, юрисдикційною та предметною підсудністю справ з оскарження рішень, дій або бездіяльності ДФС; особливостями застосування законодавства та вирішення адміністративних справ за зверненням  платників податків до митних органів.

    Наприкінці семінару судді поділились враженнями від участі в заході та отримали сертифікати Національної школи суддів України.