flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ЛААС взяв участь у засіданні круглого столу «Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива»

19 жовтня 2017, 17:44

   17-18 жовтня 2017 року  у місті Києві відбулося засідання круглого столу «Оптимізація системи судоустрою України: проблеми та перспектива», організоване Програмою USAID «Нове правосуддя» та Державною судовою адміністрацією України. У заході взяли участь представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, голови судів та працівники апаратів судів, представники Ради з питань судової реформи та Адміністрації Президента України, правники, міжнародні експерти, представники міжнародних донорських організацій та проектів технічної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права. Львівський апеляційний адміністративний суд представив голова суду Сергій Богаченко.

   Основними цілями проведення круглого столу стали: презентація передового зарубіжного досвіду з укрупнення судових установ; обговорення проблем, можливостей та планів щодо перегляду судової мапи в Україні; підготовка рекомендацій та визначення наступних кроків у діяльності створеної при ДСА України Робочої групи з укрупнення судів.

   Роботу Круглого столу вітальними словами відкрили: керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк та керівник програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон.

   Зеновій Холоднюк у своєму виступі обговорив досягнення ДСА України на шляху підготовки до внесення змін до судової мапи України, а також плани на майбутнє  та проблеми, з якими стикається ДСА у завершенні цієї роботи.

   Представник Стратегічної групи радників з підтримки реформ Люба Бердслі розповіла про створення мапи судів як складову загального поступу судової реформи, розглянула важливість визначення оптимального розміру судової установи для виконання нею завдань у загальному контексті судової реформи.

   Міжнародні експерти Інго Кейлітц та Роберт Роуз запропонували рішення, які можуть бути використані у процесі перегляду судової мапи України та обґрунтування раціонального розподілу існуючих суддівських ресурсів. Перше рішення базується на економічних принципах та техніці управління ланцюгом постачання з урахуванням факторів, що впливають на кількість, розмір та розташування судів в Україні. Друге рішення має технічний характер та використовує геопросторові дані, їхній аналіз та візуалізацію, а також інтерактивну систему моделювання ланцюгів постачання з метою раціонального використання ресурсів.

   Президент Європейської Комісії з Ефективності Правосуддя (ЄКЕП) Георг Става розповів про розроблені ЄКЕП  рекомендації щодо факторів, які необхідно враховувати при  внесенні змін до мапи судів та досвід їхньої практичної реалізації, а також звернув увагу на досвід, набутий під час реалізації проектів з укрупнення судів, який варто взяти до уваги в майбутньому.

   Під час другого дня роботи круглого столу учасники ознайомились із досвідом Словацької Республіки та Молдови у внесенні змін до мапи своїх судів. Судді зі Словаччини Петер Грнчар та Роберт Урбан, як судді першої та апеляційної інстанції, поділились із присутніми своїм досвідом безпосередньої участі у процесі внесення змін до судових мап. Голова Вищої ради магістратури Молдови Віктор Міку розповів аудиторії про досвід своєї держави в укрупненні судів шляхом об’єднання більш ніж 40 судів у 15.

   Заступник директора програми USAID DOBRE Юлія Єсмуханова проаналізувала поступ адміністративно-територіальної реформи в Україні, а також її потенційний вплив на розташування судів.

   На завершення заходу учасники запропонували спільні рекомендації щодо цілей, завдань та наступних кроків, які судова система України має здійснити з метою оптимізації судової мапи.

   Із трансляцією засідання круглого столу можна ознайомитись за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=j6GmdOYytxQ&feature=youtu.be  - день перший

https://www.youtube.com/watch?v=Ao8CJ88qnAU&feature=youtu.be  - день другий.