flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Афінах відбулась XI Всесвітня конференція для суддів, які розглядають справи, пов’язані з наданням статусу біженця

12 грудня 2017, 17:57

   У рамках співробітництва Вищого адміністративного суду України з управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців за проектом «Ініціатива підвищення якості систем надання притулку в країнах Східної Європи та Південного Кавказу» делегація суддів адміністративних судів України взяла участь у роботі XI Всесвітньої конференції Міжнародної асоціації суддів, які розглядають справи, пов’язані з наданням статусу біженця (IARLJ) у період із 29 листопада 2017 року по 01 грудня 2017 року, та у тематичному семінарі в період з 27 листопада 2017 року по 28 листопада 2017 року, у м. Афіни (Грецька Республіка). До складу делегації суддів адміністративних судів України увійшли: суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Олександр Єщенко, суддя Львівського апеляційного адміністративного суду Василь Гуляк та заступник голови Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва (на фото - зліва направо).

  Загальна позиція Делегації була сформована необхідністю підвищення якості систем надання притулку в Україні, ефективності судового захисту прав та інтересів осіб, які виявили бажання отримати статус біженця, додатковий чи тимчасовий захист в Україні, забезпечення дотримання принципу верховенства права гарантованого Конституцією України та міжнародними правовими актами, руху до Європейських стандартів судочинства.

  У перший день перед початком Семінару із привітаннями та вступними промовами виступили представники Міжнародної асоціації суддів, зокрема президент IARLJ Кателайн Деклерк, яка наголосила на важливості цієї зустрічі із врахуванням актуальності питань захисту прав біженців у сьогоднішній складній світовій міграційній ситуації.

  Навчальний тематичний Семінар відбувся 27-28 листопада 2017 року. Кожен день був поділений на робочі сесії, зокрема, усього було 8 сесій (по 4 сесії кожного дня). Протягом Семінару було проведено огляд ситуацій і розгляд навчальних справ із приділенням особливої уваги встановленню зв’язку із такими критеріями визначення поняття «біженець»: політичні погляди, жінки і домашнє насильство, неповнолітні, сексуальна орієнтація, приналежність до певної соціальної групи, загальний ризик, ухилення від військового обов’язку; акцентовано увагу на важливості державного захисту шукачів притулку та ефективності системи судочинства у процедурі надання статусу біженця; обговорено питання щодо особливостей розгляду компетентними державними органами особливо складних заяв шукачів притулку, підстав та умов виключення осіб зі статусу біженця, співучасті та індивідуалізації осіб у процедурах надання статусу біженця, структури та змісту судового рішення за результатами розгляду справи щодо надання особі статусу біженця.

  Доповідачами на семінарі були: представник УВКБ ООН з питань біженців Керол Сімоне Дахан, виконавчий директор з питань міграції та біженців Канади Росс Паті, старший радник комісії з питань міжнародного притулку та громадянства міграційної служби Сполучених Штатів Дейм Джабалія, старший радник з питань міграції та біженців Гарі Дюкшір.

  Наприкінці Семінару після завершення усіх робочих сесій учасникам вручили  Сертифікати від імені Міжнародної асоціації суддів (IARLJ).

  XI Всесвітня конференція Міжнародної асоціації суддів, які розглядають справи, пов’язані з наданням статусу біженця (IARLJ) відбулась у період з 29 листопада по 1 грудня  2017 року. Кожен день був поділений на робочі сесії. Усього було 20 сесій.

  У перший день конференції із вітальними словами виступили міністр міграційної політики Греції Іоанніс Музалас та президент IARLJ Кателайн Деклерк, які наголосили на важливості заходу, актуальності теми захисту прав біженців та застосування судових механізмів захисту.

  Основними темами сесій конференції були, зокрема, такі: «Міжнародний захист та мобільність людства: правові принципи і стратегічні завдання», «Сучасні виклики в контексті права біженців та міграції, судова перспектива»,  «Питання національної безпеки в судових спорах із приводу захисту та міграції», «Громадянство», «Права людини – основні проблеми на регіональному рівні», «Недержавні агенти переслідування».

  Формат сесій також включав питання і відповіді з актуальних проблем, формування висновків за результатами досліджуваних тем. Також відбулись засідання секцій в рамках регіональних відділень Асоціації: Африканська секція, Американська секція, Азіатсько-Тихоокеанська секція, Європейська секція. 

  Доповідачами сесій Конференції були: помічник Верховного комісара з питань біженців Волькер Тюрк, президент Африканської секції МАСЗБ Ахмед Арбі, суддя Європейського Союзу Ларс Бей Ларсен, суддя Верховного суду ПАР Могоінг Томас Рінсанг Могоінг, суддя Федерального суду Канади Рассел Зін, суддя Високого Трибуналу Сполученого королівства (Великобританії) Джудіт Глісон, комісар Африканської комісії з прав людини і народів Майя Фадель, голова Високого Суду Південної Африки Данстан Мламбо, суддя Європейського суду з прав людини Пол Лемменс, голова Міжамериканського суду з прав людини Роберто де Фігейдеру Калдас, заступник голови Африканського суду з прав людини і прав народностей Бен Кіоко, спеціальний представник Філіппін в складі Міжурядової комісії з прав людини Розаріо Манало, заступник голови Міжнародного Кримінального суду Куніко Озакі, виконавчий директор Ради з питань біженців і міграції Канади Росс Паті, першої інстанції Нідерландів Себастіан де Грут та суддя Трибуналу з питань міграції і захисту Нової Зеландії Луіза Мур.

  Під час участі в роботі Семінару та Конференції делегація суддів адміністративних судів  України ознайомила учасників з інших країн та членів IARLJ з особливостями національного законодавства у сфері захисту прав біженців, практикою розгляду адміністративними судами України спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземців і осіб без громадянства та спорів, які виникають за участі таких осіб.