flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Тернополі відбувся українсько-німецький семінар з актуальних питань здійснення адміністративного судочинства

22 листопада 2017, 17:53

   20 листопада 2017 року у місті Тернополі у рамках співпраці Вищого адміністративного суду України із Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва відбувся українсько-німецький семінар з актуальних питань здійснення адміністративного судочинства.

   У семінарі взяли участь судді Вищого адміністративного суду України, Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, адміністративних судів Львівського апеляційного адміністративного округу, а також судді адміністративних судів Німеччини. У складі німецької делегації у заході взяли участь Президент Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц та Президент Адміністративного суду м. Трір Георг Шмідт, а також представники Німецького фонду міжнародного правового співробітництва. Львівський апеляційний адміністративний суд представили голова суду Сергій Богаченко та заступник голови суду Олег Заверуха.

  Із вітальними словами до учасників семінару звернулись: суддя Вищого адміністративного суду України Тетяна Стрелець, голова Тернопільського окружного адміністративного суду Петро Баб’юк та старший менеджер проектів Німецького фонду міжнародного співробітництва Вольфрам Гертіг.

   Українсько-німецький семінар складався із чотирьох тематичних блоків: 1) Напрямки та питання реформи процесуального права в Україні з точки зору адміністративно-судового процесу (з урахуванням змін до Конституції України) (доповідачі: суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та Президент Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Ларс Брокер); 2) Способи практичної реалізації суддями основоположного принципу адміністративного процесу – принципу офіційності (доповідачі: Президент Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Ларс Броккер та суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Уляна Мірінович); 3) Практика та проблеми розгляду адміністративними судами справ біженців та із надання притулку (доповідачі: заступник голови Київського апеляційного адміністративного суду Василь Ключкович та Президент Адміністративного суду м. Трір Георг Шмідт); 4) Зразкове (типове) провадження в адміністративному судочинстві (доповідачі: Президент Адміністративного суду м. Трір Георг Шмідт та суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Жук).

На фото (зліва направо): старший менеджер проектів Німецького фонду міжнародного співробітництва Вольфрам Гертіг, голова Закарпатського окружного адміністративного суду Олексій Шешеня, заступник голови ЛААС Олег Заверуха, голова ЛААС Сергій Богаченко, Президент Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц Ларс Брокер, Президент Адміністративного суду в м. Трір Георг Шмідт.

   Німецькі судді розповіли українським колегам про актуальні тенденції розвитку німецького адміністративного процесуального права, принцип офіційності в адміністративно-судовій практиці Німеччини, догматику та практику європейського права біженців, а також про значення преюдиції та зразкові провадження в німецькому процесуальному праві.

  Наприкінці заходу відбулось заключне обговорення тем семінару, а також підбиття підсумків. Обидві сторони відзначили позитивний досвід проведення подібних заходів для вдосконалення здійснення адміністративного судочинства в Україні та Німеччині, а також домовились про подальше співробітництво.