flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ЛААС взяли участь у Семінарі із прозорого та ефективного судового управління

03 травня 2017, 13:47

           26-28 квітня 2017 року у місті Києві відбувся Семінар із прозорого та ефективного судового управління, організований за сприяння Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США у координації з Вищою радою правосуддя, Вищим господарським судом України та Вищим адміністративним судом України. Метою семінару стало напрацювання рекомендацій щодо покращення прозорості та підвищення ефективності вирішення судових справ в Україні.

У семінарі взяли участь судді, працівники апаратів судів, представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України.

Львівський апеляційний адміністративний суд представили заступник голови суду Олег Заверуха та керівник апарату суду Сергій Пашковський.

Із вітальними словами до учасників звернулись старший радник Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США Ннамді Езера, дипломат економічного відділу Посольства США в Україні Трей Ватсон, а також представники Вищої ради правосуддя, Вищого господарського суду України та Вищого адміністративного суду України.

Під час семінару з доповідями та презентаціями виступили: юрист та міжнародний радник з питань верховенства права Майкл Каніф, старший суддя (суди Міннесоти, США) Філіп Кенінг, радник з питань управління судами Лінда Джейкобсон та юрист CLDP Дмитро Скринька. Фахові експерти поділились досвідом віднайдення рішень для подолання викликів ефективного здійснення правосуддя, зокрема, щодо управління справами, етики та апеляційних процедур.

Протягом першого дня семінару учасники розглянули ключові складові добре керованого суду, питання лідерства, керівництва суду та управління проходженням справ у суді. Американські експерти розповіли про відмінності між лідерством і керівництвом, важливість співпраці між суддею та керівником апарату суду, а також дослідили ключові елементи управління судом.

Другий день семінару був присвячений огляду стратегічного планування в суді, зокрема розгляду практичного застосування методів ефективного лідерства для досягнення організаційних цілей та управління змінами. Також експерти розповіли про методи захисту від спроб отримання несправедливої переваги чи зведення рахунків із судовими посадовцями шляхом подання безпідставних звинувачень у корупції чи інших порушеннях етики.

Під час третього дня семінару відбулося практичне обговорення використання та альтернатив використанню свідчень експертних свідків з ідеєю заохочення ефективних інструментів при прийнятті рішень у випадку виникнення правових суперечностей. Учасники провели роботу у малих групах.

За підсумками семінару експерти та учасники запропонували конкретні рекомендації щодо покращення прозорості та підвищення ефективності судового управління, що забезпечить ефективніше та результативніше вирішення судових справ і сприятиме виконанню міжнародних правових зобов'язань та поліпшення інвестиційного клімату в Україні.