flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адміністративне судочинство відзначило десятирічний ювілей міжнародною конференцією

06 жовтня 2015, 16:46

Десятій річниці започаткування процесуальної діяльності адміністративних судів України була присвячена Міжнародна науково-практична конференція “Захист прав людини в адміністративному судочинстві: сучасний стан і перспективи розвитку в Україні», у якій взяв участь заступник голови ЛААС, суддя О.Б.Заверуха.

У конференції взяли участь судді, науковці, практикуючі правники у різних галузях захисту прав людини, міжнародні експерти та інші спеціалісти з питань адміністративного права і процесу. 

Ідея запровадження адміністративного судочинства в Україні торувала шлях до свого втілення довгих тринадцять років: від схвалення Концепції судово-правової реформи до набрання чинності Кодексом адміністративного судочинства України, який був визнаний експертами не лише як необхідний, але й прогресивний законодавчий акт. Він засвідчив реальність намірів української держави втілювати в життя принцип верховенства права, діяти прозоро та неупереджено в інтересах кожного пересічного громадянина – заявив голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло.

Олександр Нечитайло звернув увагу на такі статистичні дані: «За 10 років місцевими адміністративними судами розглянуто понад 9 мільйонів справ і матеріалів, апеляційними адміністративними судами – понад 4 мільйони справ і матеріалів, ВАСУ – близько 500 тисяч».За його словами, постійний аналіз статистичних показників свідчить, що навантаження на суддів адміністративних судів стабільно високе.

Очільник ВАСУ зазначив, що ефективність судочинства значною мірою залежить від якості законодавства. І якщо адміністративно-процесуальне законодавство кодифіковане, то адміністративно-процедурне – і надалі залишається несистематизованим. Робота над Адміністративно-процедурним кодексом України, який має стати основою для правомірної управлінської діяльності, триває майже 15 років.

О. Нечитайло упевнений, що необхідно ґрунтовно переоцінити ті положення законів, які надають суб’єктам владних повноважень право звертатися до адміністративних судів з позовами до громадян та юридичних осіб, яким вони досить часто зловживають.

Своєю чергою, у своєму вітальному слові, представник Адміністрації Президента України Олексій Філатов наголосив, що діяльність адміністративних судів буде закріплена у Конституції України, а також, що на часі вдосконалення процесуального законодавства, проектом змін до Кодексу адміністративного судочинства,передбачено норми, спрямовані на підвищення ефективності адміністративного процесу, запобігання зловживанню процесуальними правами та зменшення навантаження на суддів.

Захід організовано Вищим адміністративним судом України за підтримки Координатора проектів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Україні (проект “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”), Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» та Німецького фонду міжнародного правового співробітництва.

 

 За матеріалами прес-служби ВААС.