flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Моніторинг веб-сайтів судів допоможе розробити єдиний стандарт відкритості інтернет-ресурсів судової влади

05 жовтня 2015, 14:24

Громадська організація «Інститут розвитку регіональної преси» (ІРРП) за сприяння Міністерства зовнішніх справ Чеської Республіки та Офісу Ради Європи в Україні в рамках реалізації проекту «Сприяння прозорості влади: моніторинг відкритості веб-сайтів центральних органів виконавчої влади, судів та місцевих органів влади України» протягом серпня-вересня 2015 року проводила моніторинг відкритості офіційних веб-сайтів органів судової влади України, результати якого було обговорено на конференції, що відбулася 30 вересня 2015 року.  Від ЛААС у заході взяла участь прес-секетар суду Ольга Давид.

Як повідомила представник ІРРП, медіа-юрист Людмила Пакратова, метою дослідження було визначити, наскільки наповненість веб-сайтів судів відповідає вимогам Закону України «Про доступ до публічної інформації», оцінити зручність користування інформацією та електронними сервісами, а також надати допомогу судовим органам у створенні офіційних веб-сайтів, що будуть містити максимум публічної інформації. За її словами, такий моніторинг веб-сайтів судів України проводився вперше та включав оцінювання на предмет повноти, актуальності та навігаційної доступності інформації, а також наявності певних технічних можливостей.

Попри наявність веб-сайтів судів, що характеризуються повнотою інформаційного наповнення та використанням передових інформаційних технологій, середній показник інформаційної відкритостідосліджених веб-сайтів становить 37,5 %, відповідно 62,5 % інформації залишається недоступною для громадян.

В цілому, на думку учасників заходу, такий рейтинг пояснюється відсутністю єдиного стандарту щодо наповнення веб-сайтів судів. Розробку відповідного документа учасники конференції вбачали б за доцільне доручити Раді суддів України спільно з Державною судовою адміністрацією України, також було висловлено пропозицію щодо необхідності залучення до цього процесу громадян як основних користучів веб-сайтів судів.

Загалом під час конференції було презентовано рейтинг відкритості веб-сайтів судів, щодо яких здійснювався моніторинг (КСУ, ВСУ, ВССУ, ВГСУ, ВАСУ та суди апеляційного рівня), обговорено питання доступу до публічної інформації, комунікації при висвітленні резонансних справ, розглянуто практичні аспекти застосування законодавства про доступ до публічної інформації тощо. Учасники заходу також розглянули приклади наповнення веб-сайтів, які за результатами моніторингу стали лідерами, та проаналізували окремі недоліки інформаційного наповнення веб-сайтів судів.