flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді підготувалися до розгляду виборчих спорів.

28 вересня 2015, 16:36

«Відкритість суддів, співпраця зі ЗМІ під час розгляду виборчих спорів є важливим аспектом підтримки довіри і авторитету правосуддя під час розгляду виборчих спорів." - такою була одна  тез  виступу голови Львівського апеляційного адміністративного суду Сергія Богаченка під час відкриття семінару «Застосування виборчого законодавства на місцевих виборах». Захід відбувався у Львові 25 вересня 2015 року за участі заступника голови Вищого адміністративного суду Михайла Смоковича, міжнародних експертів і фахівців з європейського права, суддів адміністративних судів Львівського адміністративного округу. Від ЛААС участь у семінарі взяли також заступник голови ЛААС О.Б.Заверуха, секретарі палат судді М.А.Пліш, В.С.Затолочний, І.М.Обрізко, А.І.Рибачук.

Під час семінару було наголошено, що матеріально-правові норми, що містяться у виборчих законах, не відзначаються простотою застосування і потребують тлумачення.  З огляду на це особливої ваги набуває питання юридичної грамотності суддів, без якої відправлення судочинства відбуватиметься з порушенням принципу законності. Тому, в умовах, коли національне виборче законодавство далеке від ідеального, на суддів лягає особлива відповідальність, щодо контролю за дотриманням виборчого законодавства.

З окремою доповіддю щодо особливостей розгляду виборчих справ виступив Михайло Смокович. Під час семінару судді також ознайомилися з такими питаннями: виборчі системи на місцевих виборах, територіальна організація місцевих виборів, система виборчих комісій, складання та уточнення списків виборців, висування та реєстрація кандидатів на місцевих виборах та підстави відмови і зняття з реєстрації, інформаційне забезпечення та передвиборча агітація, голосування та підрахунок голосів, встановлення підсумків голосування.