flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд ЗМІ

02 квітня 2015, 09:52

28 березня набув чинності Закон "Про забезпечення права на справедливий суд". Ця норма права фактично містить у собі один серйозний аспект, що безпосередньо впливає на інтереси сторін у судовому засіданні, а саме, ст. 11: "Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом…". 


Фактично закон почав діяти з понеділка 30 березня, і журналіст "Ратуші" вирішив переконатися, чи й справді можливо без дозволу суду фотографувати присутніх у залах суду під час слухання справи. Жодних перешкод і зауважень з боку суддів не було, але прокурори, які представляли звинувачення без форменого одягу, старалися ховати обличчя. Втім, у цьому законі є підводні камені, які треба знати…

   Голова апеляційного суду Львівської області Петро Каблак: "Норма нового закону, яка дозволяє проводити фото- та відеозйомку портативними засобами (такі, що не встановлені на штативи чи інші пристрої для фіксації апаратури. -  Авт.) прогресивна і сприяє відкритості судового процесу. Однак у спеціальних законах, як-от кримінально-процесуальний чи цивільно-процесуальний кодекси, зміни не внесені. А ці закони передбачають необхідність для суду запитати думку сторін, а вже після прийняти ухвалу про дозвіл або заборону вищезазначених дій. Фактично є так звані "прогалини в законодавстві", які породжують дискусійні питання. Беззаперечно, буде аналізуватися практика судів і, можливо, будуть внесені зміни до того чи іншого закону, які усунуть різне їх тлумачення".  
   Прес-секретар Львівського апеляційного адміністративного суду Ольга Давид:  "Присутні в залі судового засідання мають право без дозволу фіксувати засідання відео- та фотоапаратурою, однак при цьому  не можна розгулювати по залу чи порушувати порядок в інший спосіб. Але процесуальне законодавство поки що не зазнало змін. В суддівському середовищі є така думка, що у зв'язку з існуванням розбіжностей у законодавстві судді не вимагатимуть від журналістів клопотання про дозвіл на відео- чи фотофіксацію, проте з'ясовуватимуть думку сторін у справі й сприятимуть журналістам у спосіб, який забезпечуватиме права сторін, інтереси правосуддя  та  професійні інтереси  журналістів".
 
Підготував Віктор  ЧАРНОМСЬКИЙ "Ратуша"
http://ratusha.lviv.ua/index.php?dn=news&to=art&id=4012