flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підведено підсумки діяльності Львівського апеляційного адміністративного суду за 2014 рік.

26 березня 2015, 11:52

20 березня 2015 року відбулася нарада суддів Львівського апеляційного адміністративного суду за участі Голови ВАСУ –  Олександра Нечитайла, Голів Львівського ОАС, Волинського ОАС, Тернопільського ОАС, Закарпатського ОАС, заступника Голови Івано-Франківського ОАС, суддів ЛААС.
 

 

Голова суду Сергій Богаченко виступив зі Звітом про стан здійснення правосуддя ЛААС у 2014 році. У ньому він навів статистичні дані здійснення правосуддя апеляційним судом та судами Львівського апеляційного адміністративного округу за звітний період. Так, упродовж 2014 року на розгляд до ЛААС надійшло 11 995 справ за апеляційними скаргами, тоді як у 2013 році – 15 987 справ, що приблизно на 25% менше, ніж у попередньому звітному періоді. Тенденція до зменшення кількості справ, що поступили для апеляційного розгляду, пояснюється зменшенням надходження справ до місцевих загальних, як адміністративних судів, зокрема справ, пов’язаних з соціальними виплатами.

Протягом 2014 року судом розглянуто  53 177 справ або 84% загальної кількості справ, що перебували на розгляді. При цьому, у 2013 році такий кількісний показник становив 152 360 справ, або 75% загальної кількості справ, що на 9% більше у порівнянні з минулим роком. Зростання даного показника та значне зменшення залишку справ, що не були розглянуті станом на 01.01.2015 року, зумовлено виконанням керівництвом суду, суддями, секретарями судових палат Плану заходів для усунення причин скасування і зміни судових рішень Львівського апеляційного адміністративного суду та місцевих адміністративних судів Львівського апеляційного адміністративного округу, виробленням сталої судової практики розгляду окремих категорій справ та завдяки злагодженій роботі суддів та працівників апарату суду.

У своїй доповіді Сергій Іванович також торкнувся питань розгляду звернень громадян та запитів про доступ до публічної інформації; доступу до правосуддя та відкритості роботи суду; виконання Закону України «Про очищення влади»; заходів міжнародного співробітництва та підвищення кваліфікації суддів; нарад та зборів суддів ЛААС; узагальнення судової практики та надання методичної допомоги місцевим адміністративним судам; матеріально-технічного забезпечення та соціального захисту суддів.

Підсумовуючи сказане, голова ЛААС зазначив, що діяльність суду та місцевих адміністративних судів Львівського апеляційного адміністративного округу у 2014 році була на належному рівні. Показник оперативності розгляду справ залишається достатньо високим, що свідчить про те, що голови окружних адміністративних судів вживали заходів щодо покращення організації роботи судів з питань недопущення порушень строків розгляду справ. Така робота потребує продовження і удосконалення у 2015 році.

Поряд з цим, з об’єктивних причин залишаються проблемними питання належного фінансового та матеріально-технічного забезпечення суду, оплати праці працівників апарату суду, яка тривалий час є мінімальною.

Проблемним також залишається питання однакового застосування законодавства у діяльності окружних судів. Причиною цього є не тільки нестабільність законодавства чи застосування його новел, але й необхідність постійного та системного діалогу між окружними та апеляційним судом. Проведення навчальних семінарів, закріплення суддів апеляційного суду відповідальними за надання методичної допомоги окружним судам у певних категоріях справ, проведення виїзних підсумкових нарад на місцях та за допомогою відеоконфекренцзв’язку –  це ті заходи, які покликані усунути ці недоліки.   

 

Зі словом також виступив Голова ВАСУ Олександр Нечитайло. Він подякував  Голові та суддям ЛААС за роботу у звітному періоді, наголосив, що професійність суддів росте, якість роботи покращується, і побажав, не зважаючи на скрутні часи в Україні, терпіння та наснаги до роботи.