flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Львові відбувся тренінг для суддів та працівників суду щодо доступу до публічної інформації.

06 березня 2015, 09:54

Доступ до інформації – це міжнародний стандарт, впроваджений в українське законодавство 13 січня 2011 року із прийняттям Закону України «Про доступ до публічної інформації». Саме застосування цього Закону на практиці стало ключовою темою тренінгу «Доступ до публічної інформації: законодавство і практика», що проходив 26-27 лютого у      м. Львові, в рамках проекту Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі», організованого Вищим адміністративним судом України спільно з Уповноваженим Верховної ради з прав людини.

Подію відвідали більше 60 учасників, серед яких представники Вищого адміністративного суду України, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, учасники від Представництва Ради Європи, експерти секретаріату Європейського суду з прав людини, медіа-юристи, судді та представники апарату Закарпатського окружного адміністративного суду, Івано-Франківського окружного адміністративного суду, Львівського окружного адміністративного суду, Тернопільського окружного адміністративного суду.

Львівський апеляційний адміністративний суд представили заступник голови суду Олег Заверуха, судді Ігор Обрізко, Михайло Пліш, Володимир Качмар, Михайло Костів, заступник керівника апарату суду Євген Гультяєв, начальник відділу роботи із зверненнями громадян та надання інформації Галина Касіян, начальник фінансово-економічного відділу – Наталія Чуйко, головний спеціаліст відділу кадрової роботи та державної служби Наталія Чорна, головний спеціаліст – т.в.о. прес-секретаря Наталія Николишин.

З вітальним словом до учасників заходу звернулися Олег Заверуха та Ірина Кушнір – Представник Уповноваженого – начальник Управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації.

Експертами виступили: Маркіян Бем – Представник Уповноваженого – керівник Департаменту з питань захисту персональних даних, Олександра Ситник – експерт Секретаріату Європейського суду з прав людини, Людмила Опришко – медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси, Ігор Розкладай – юрист Інституту медіа права.

Цей захід став майданчиком для ознайомлення з міжнародними стандартами та кращими досягненнями у сфері права на інформацію, новелами законодавства про доступ до публічної інформації, а також визначення та обговорення проблемних питань застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації».

В рамках навчального семінару учасники виконували практичні вправи щодо віднесення інформації до категорії службової, а також щодо обмеження в доступі до службової інформації через призму конструкції «трискладового тесту».

Наприкінці заходу Ірина Кушнір подякувала всім учасникам тренінгу за участь та підсумувала, що завдяки ефективній реалізації законодавчо закріпленого права на доступ до публічної інформації в Україні можна досягти відкритості та прозорості в діяльності органів державної влади.

У завершальному слові Олег Заверуха висловив подяку організаторам та учасникам заходу та відзначив високий рівень та ефективність тренінгу, інформативність його навантаження, компетентність експертів. Також підкреслив важливість донесення одержаної інформації до працівників апарату судів. Окрім цього запропонував суддівському корпусу проаналізувати категорії справ, пов’язані з доступом до публічної інформації, та узагальнити судову практику.

 

До вашої уваги фотографії заходу