flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник голови ЛААС Олег Заверуха взяв участь у навчальному візиті в конституційний та адміністративні суди ФРН

20 жовтня 2017, 17:03

    17-19 жовтня 2017 року делегація Вищого адміністративного суду України взяла участь у навчальному візиті до Федеративної Республіки Німеччина, організованому Управлінням Верховного Комісара ООН (УВКБ ООН) у справах біженців у рамках ІІ Фази проекту «Ініціатива підвищення якості систем надання притулку в країнах Східної Європи та Південного Кавказу».

    Метою заходу стало ознайомлення суддів країн регіону із роботою адміністративних судів ФРН та практикою розгляду справ, пов’язаних із наданням притулку. У навчальному візиті також взяли участь делегації з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії та Молдови. До складу української делегації увійшли: в.о. голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович, заступник голови Львівського апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха та суддя Київського апеляційного адміністративного суду Оксана Епель.

   на фото: в.о. голови ВАСУ Михайло Смокович та заступник голови ЛААС Олег Заверуха у Федеральному конституційному суді ФРН (м. Карлсруе)

    Модераторами та тренерами для іноземних делегацій стали: регіональний координатор Регіонального відділу сприяння правовому захисту УВКБ ООН Анна Гехт Девіс, судді Адміністративного суду Баден-Вюртемберга (м. Мангайм) Майкл Хоппе, Іна Бауер та Стефан Бейшель-Бенедетті, суддя Федерального конституційного суду (м. Карлсруе) Ульріх Майдовські, представники Федерального управління  з питань міграції та біженців (м. Карлсруе) Андреас Ділман та Маттіас Вайбль.

   Під час навчального візиту до міста Карлсруе українська делегація відвідала Федеральний конституційний суд ФРН, Адміністративний суд міста Карлсруе та Федеральне управління з питань міграції та біженців,  ознайомилась з їх історією та загальними питаннями організації роботи. Також українські судді побували в Адміністративному суді Баден-Вюртемберга (м. Мангайм), де ознайомились із судовою справою про надання притулку заявнику із Сирії, а також відвідали судове засідання у цій справі.

  на фото: українська делегація в Адміністративному суді Баден-Вюртемберга (м. Мангайм) перед початком судового розгляду (на фото зліва направо: суддя КААС Оксана Епель, в.о. голови ВАСУ Михайло Смокович, заступник голови ЛААС Олег Заверуха)

   Німецькі судді розповіли учасникам заходу про особливості застосування адміністративними судами та Федеральним конституційним судом ФРН положень Закону ФРН «Про притулок», особливості процедури розгляду адміністративними судами Німеччини справ щодо надання притулку в контексті забезпечення національної безпеки, досвідом німецьких суддів щодо застосування інформації щодо країни походження при розгляді справ щодо надання притулку, досвідом Німеччини щодо інтеграції біженців.

   Відбувся діалог, у ході якого українська делегація ознайомила учасників візиту з інших країн та німецьких колег із практикою розгляду адміністративними судами України спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця та особи без громадянства в Україні. 

  на фото: в.о. голови ВАСУ Михайло Смокович, заступник голови ЛААС Олег Заверуха  в Адміністративному суді м. Карлсруе із президентом та віце-президентом суду

 Із історією адміністративної юстиції ФРН, структурою, складом і компетенцією адміністративних судів ФРН можна ознайомитись тут.