flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Володимир Качмар взяв участь у конференції «День права знати: забезпечення доступу до публічної інформації»

02 жовтня 2017, 17:52

     «Право на доступ до публічної інформації є невід’ємною складовою демократичного суспільства і його реалізація повинна безумовно забезпечуватись розпорядниками публічної інформації», – таке твердження стало основною тезою конференції «День права знати: забезпечення доступу до публічної інформації», що відбулась 29 вересня 2017 року у місті Києві. Організаторами заходу стали Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Офіс Ради Європи в Україні та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй в України (ПРООН). У конференції взяв участь суддя Львівського апеляційного адміністративного суду Володимир Качмар.

    Захід був присвячений святкуванню Міжнародного дня права знати (відзначають щороку 28 вересня) та оголошенню результатів всеукраїнського моніторингу рівня забезпечення суб’єктами владних повноважень вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», проведеного Центром політичних студій та аналітики «Ейдос», Центром демократії та верховенства права (CEDEM), Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) та ГО «Платформа прав людини» у співпраці із Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

     Із вітальними словами до учасників конференції звернулися: Уповноважений Верховної Ради  України з прав людини Валерія Лутковська, заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко та  в.о. заступника директора ПРООН в Україні Ван Нгуен. Із доповіддю про право на доступ до публічної інформації як невід’ємну складову демократичного суспільства виступив експерт Ради  Європи Девід Голдберг (Сполучене Королівство/Шотландія).

 

   У рамках конференції відбулася презентація та обговорення результатів моніторингу розпорядників публічної інформації. Зокрема, організатори конференції оприлюднили результати моніторингу та оцінки рівня забезпечення доступу до публічної інформації органами місцевої влади (обласними державними адміністраціями, обласними радами, міськими радами обласних центрів), центральними органами виконавчої влади, судами, поліцією та комунальними підприємствами. За результатами моніторингу офіційних веб-сайтів Конституційного Суду України, Верховного Суду України та 42 апеляційних судів України щодо стану оприлюднення публічної інформації офіційний веб-сайт Львівського апеляційного адміністративного суду показав задовільний рівень інформаційної відкритості – 47,71%.

   Організатори та учасники конференції обговорили основні проблеми та типові помилки, виявлені за результатами моніторингу, зосередили увагу на позитивних досягненнях та найкращих практиках, визначили шляхи виправлення недоліків. Переможці за результатами рейтингів отримали нагороди від Уповноваженого Верховної Ради  України з прав людини Валерії Лутковської та представника Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Ірини Кушнір.

   Друга частина конференції відбувалась у чотирьох паралельних сесіях: 1) доступ до інформації розпорядників центрального рівня; 2) доступність інформації на місцевому рівні, 3) реалізація права на доступ до інформації в судах України;  4) доступність інформації Національної поліції України.

   Результати моніторингу доступності веб-сайтів судів під час сесії «Реалізація права на доступ до інформації» проаналізували виконавчий директор ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін, заступник керівника Управління з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Вікторія Конончук та експерт із моніторингу офіційних веб-сайтів органів влади, проектний менеджер ГО «Платформа прав людини» Олександра Степанова.

  Наприкінці конференції організатори та учасники підбили її підсумки, запропонувавши шляхи вирішення найпоширеніших проблем та помилок, що виникають у процесі забезпечення доступу до публічної інформації. Конференція наочно підтвердила, що доступ до публічної інформації є постійним процесом, щоденною роботою як її запитувачів, так і розпорядників. І лише завдяки спільним зусиллям обох сторін можливе досягнення єдиного результату – отримати право знати.