flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зв’язкам із громадськістю у судах – бути!

29 вересня 2017, 16:35

     «Прес-секретар суду є арбітром у відносинах судів зі ЗМІ та громадськістю», – такою була одна з основних тез чергового семінару, організованого  Національною школою суддів України (НШСУ). 27-28 вересня 2017 року у місті Львові місцеве регіональне відділення НШСУ провело семінар для спеціалістів із забезпечення зв’язків зі ЗМІ (прес-секретарів ) місцевих та апеляційних судів на тему: «Зв’язки з громадськістю в судах». Від Львівського апеляційного адміністративного суду у семінарі взяв участь секретар судового засідання відділу забезпечення роботи третьої судової палати Іван Андрушків.

    Захід відкрила директор Львівського регіонального відділення НШСУ Оксана Польна, звернувшись із вітальними словами до учасників семінару, представивши викладачів та наголосивши, що зв’язки із громадськістю повинні бути одним із першочергових напрямків діяльності судів на сучасному етапі реформування судової системи.

    Для проведення семінару запросили суддю Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області, суддю-спікера, кандидата юридичних наук Тамаза Деметрадзе, прес-секретаря Господарського суду Львівської області, доцента кафедри теорії і практики журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка, кандидата наук із соціальної комунікації Наталію Шайду, фахівця-експерта з комунікацій у системі правосуддя, члена Національної спілки журналістів Ольгу Давид та психолога, психотерапевта  Ольгу Уралову.

   Впродовж першого дня семінару учасники опрацювали низку інтерактивних лекцій. Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Тамаз Деметрадзе розповів про проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві, нагадав про міжнародно-правові стандарти відкритості правосуддя, зосередив увагу присутніх на особливостях стратегічної та ефективної комунікації у судах. Експерт із питань комунікацій у системі правосуддя Ольга Давид виступила із лекцією, присвяченою етиці спілкування працівників апарату суду із відвідувачами, що мають інвалідність. Прес-секретар  Господарського суду Львівської області Наталія Шайда, поділившись власним професійним досвідом, підтвердила тезу, що прес-секретар суду є ключовим гравцем у взаємодії суду та ЗМІ.

    Також лектори розповіли про особливості організації та проведення прес-конференцій, брифінгів, правила висвітлення у соціальних мережах діяльності суддів та судів, а також вимоги для відбору та розміщення інформації на веб-сторінці суду офіційного веб-порталу «Судова влада України». Дуже цікавим та  актуальним для учасників семінару стали обговорення організації медіа-супроводу діяльності суду (зокрема, під час розгляду резонансних справ), підготовка медіа-карти, прес-анонсів та прес-релізів.

    Під час другого дня семінару Наталія Шайда розкрила практичні аспекти взаємодії прес-секретарів із представниками мас-медіа, зокрема, правила допуску журналістів до судових засідань та особливості спілкування із журналістами. Ольга Давид доповіла про типи кризових ситуацій та управління ними.

   Психолог, психотерапевт Ольга Уралова розповіла присутнім про формування навичок упевненої поведінки та ефективної комунікації, подолання психологічних бар’єрів у конфліктних ситуаціях. Учасники семінару мали можливість пройти психологічні тести та визначити тип своєї поведінки під час  конфліктних ситуацій.

   Другий день семінару складався із численних практичних завдань, роботи у групах, дискусій. Прес-секретарі судів  виконали практичне завдання «Вирішення кризової ситуації», відтворивши проблемну ситуацію із залученням всіх учасників групи. Також з метою оцінки проведення заходу та надання рекомендацій для покращення підготовки, відбулось анкетування його учасників.

   На завершення семінару, організатори та викладачі підбили підсумки, подякували учасникам за активну участь, вручивши сертифікати Національної школи суддів України.

   Завдяки участі у семінарі «Зв’язки з громадськістю у суді» прес-секретарі судів отримали безцінний досвід спілкування із фахівцями з комунікацій у системі правосуддя, познайомились із колегами з інших судів, обмінялись набутими знаннями та навичками. Усе це, безсумнівно, сприятиме набуттю прес-секретарями умінь та навичок, необхідних для ефективного виконання професійних обов’язків, покращенню взаємодії між судами, ЗМІ та громадськістю, підвищенню авторитету судової влади в українському суспільстві.